Επιβεβλημένη κρίθηκε από τις αρχές της Αυστραλίας η συγκρότηση ειδικού σώματος για τη διερεύνηση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από κληρικούς, καθώς τα κρούσματα στους κόλπους της εκκλησίας ολοένα και αυξάνονται. Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας Γκράχαμ Άστον δήλωσε ότι το σώμα θα συμπεριλαμβάνει αρχικά 10 ντετέκτιβ.

«Θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε και να διασταυρώσουμε πληροφορίες θυμάτων, αναφορικά με συγκεκριμένους δράστες, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να σχηματίσουμε μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος», δήλωσε.

«Δημιουργήσαμε την πρώτη διακομματική επιτροπή διερεύνησης καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων στη Βικτώρια. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Οι σοβαρές καταγγελίες που έγιναν στην επιτροπή αυτή και το ενδιαφέρον που προκάλεσε, οδήγησαν στη συγκρότηση Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής από την κοινοπολιτειακή κυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τους όρους εντολής της υπό συγκρότηση επιτροπής. Μέχρι να ανακοινωθούν το χρονοδιάγραμμα, οι όροι εντολής και η σύνθεση της Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής, η διακομματική επιτροπή της Πολιτείας μας θα συνεχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στην Πολιτεία», απάντησε για το θέμα ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς του καρδινάλιου της Καθολικής Εκκλησίας Τζορτζ Πελ, «ότι η υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας έχει υπερδιογκωθεί» o πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να πέσει φως σε τέτοιες υποθέσεις.

«Δε νομίζω ότι μπορεί οιοσδήποτε να υπερδιογκώσει τον πόνο που προκαλεί η σεξουαλική κακοποίηση. Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω τις απόψεις συγκεκριμένων ατόμων. Θα πω όμως ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμπεριφορά, γι’ αυτό πρέπει να φωτίσουμε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ως έθνος να αποδώσουμε δικαιοσύνη σε όσους έχουν τραυματιστεί από αυτή τη συμπεριφορά» είπε.