Ενώπιον στρατοδικείου στο Φορτ Μίντ στην πολιτεία του Μέριλαντ κατέθεσε για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κατηγορείται ότι είναι ο «πληροφοριοδότης» της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Ο 24χρονος στρατιώτης, που φορούσε τη στολή του και καθόταν στο εδώλιο των μαρτύρων, εμφανίστηκε νευρικός, απαντούσε όμως με σταθερή φωνή στις ερωτήσεις του δικηγόρου του για τη σύλληψή του στο Ιράκ και τις συνθήκες κράτησής του, στις οποίες είναι αφιερωμένη αυτή η προκαταρκτική ακρόαση.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι, ο εκδοτικός οίκος Robert Laffont ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ που έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, εδώ και πέντε μήνες, θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2013 βιβλίο με τίτλο: «Εγχειρίδιο εξέγερσης. Πώς μας επιτηρεί το διαδίκτυο».

Πρόκειται για ένα βιβλίο με τη μορφή συνομιλίας μεταξύ του Ασάνζ και ερευνητών και ειδικών για το Διαδίκτυο, όπως οι Τζέικομπ Απλμπάουμ, αμερικανός ερευνητής ειδικός σε θέματα ασφαλείας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, Άντι Μέλερ Μάγκουν, γερμανός ειδικός τεχνικών παρακολούθησης και κρυπτογράφησης στο Διαδίκτυο και Ζερεμί Ζιμερμάν, γάλλος εκπρόσωπος της «Quadrature du Net», μιας ευρωπαϊκής ένωσης υπεράσπισης των ελευθεριών στο Διαδίκτυο.