Δεν υπάρχουν εδαφικές αξιώσεις από την Αλβανία απέναντι στους γείτονές της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, με αφορμή ερώτηση για τη ματαίωση της επίσκεψης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα Τίρανα εξαιτίας των δηλώσεων του αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα για «…εθνική ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας.

«Τέτοιες στιγμές εορτασμού της 100ής επετείου της Ανεξαρτησίας, είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την ιστορία μας. Είναι σημαντικό να επισημάνω το γεγονός ότι σε όλη την ιστορία της, ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές, η Αλβανία και οι Αλβανοί δεν είχαν ποτέ τάσεις υφαρπαγής εδαφών από τους γείτονές τους. Αντιθέτως, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Αλβανία και οι Αλβανοί, αν και έχουν τιμωρηθεί από την ιστορία όσον αφορά τα εδάφη τους, έχουν προωθήσει τις υψηλότερες αρχές της συνύπαρξης και της καλής γειτονίας. Δεν υπάρχουν εδαφικές αξιώσεις από την Αλβανία και τους Αλβανούς απέναντι στις γειτονικές χώρες… αλλά όταν αναφέρεσαι σε ιστορικά γεγονότα, πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία απειλή για τα εθνικά εδαφικά συμφέροντα ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε άλλης χώρας. Θα θυμόμαστε πάντα και θα εκτιμούμε την ιστορία μας με τον πόνο, τις θυσίες, της ανησυχίες, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, αλλά επανειλημμένα η Αλβανία και οι Αλβανοί, όλα τα θεσμικά τους όργανα, έχουν δηλώσει ότι κοιτάμε προς το μέλλον. Η Αλβανία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα ενδιαφέρεται για να χτίσει το μέλλον μαζί με τους γείτονές της» δήλωσε ο κ. Νισάνι.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας προέβη στην παραπάνω δήλωση αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στους τάφους των ηρώων του αλβανικού έθνους, με την ευκαιρία της 29ης Νοεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της χώρας από τους Ναζί.