Ιστορική ήττα κατέγραψε σήμερα η κυβέρνηση μειοψηφίας της Αυστραλίας στο Κοινοβούλιο της χώρας, σε ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την ιατρική φροντίδα των αιτούντων άσυλο, κάτι που κινδυνεύει να προκαλέσει νέες εκκλήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Με τη βοήθεια των ανεξάρτητων, και παρά την πολύ ισχυρή προσωπική ανάμιξη του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, η αντιπολίτευση των Εργατικών κατάφερε να περάσει από το κοινοβούλιο, με 75 ψήφους υπέρ έναντι 74 κατά, νόμο που επιφέρει αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις σχετικά με την ιατρική φροντίδα των αιτούντων άσυλο που κρατούνται σε εξωχώρια στρατόπεδα. Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία δεν δέχεται μετανάστες χωρίς έγγραφα ή πρόσφυγες στο έδαφός της παρά μόνο σε κέντρα κράτησης σε κοντινά νησιά.

Είναι η πρώτη φορά από το 1929 που μια κυβέρνηση στην Αυστραλία χάνει ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για νόμο που θεωρείται μεγάλης σημασίας. Χειροκροτήματα και ζητωκραυγές ξέσπασαν στους διαδρόμους του σώματος μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα στην Καμπέρα.

Ο Μόρισον, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός τον Αύγουστο έπειτα από εσωτερικό πραξικόπημα στο Φιλελεύθερο κόμμα του σε βάρος του μετριοπαθούς Μάλκολομ Τέρνμπουλ, έχασε στη συνέχεια την πλειοψηφία όταν ο προκάτοχός του επέλεξε να μην υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα με αποτέλεσμα την έδρα στην εκλογική του περιφέρεια να κερδίσει ο ανεξάρτητος Κέριν Φελπς. Από τότε ο Μόρισον εξαρτάτο από την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών για τον έλεγχο της κάτω βουλής του αυστραλιανού Κοινοβουλίου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι τροποποιήσεις που κατάφερε η αντιπολίτευση να ψηφιστούν σήμερα είναι κυρίως η δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς να αποφασίζουν για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Αυστραλία, προκειμένου να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Η κυβέρνηση, που ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια μια εξαιρετικά αυστηρή πολιτική απέναντι στους μετανάστες που προσπάθησαν παράνομα να φτάσουν στην Αυστραλία με πλοίο, έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους τελευταίους να πατήσουν το πόδι τους στη χώρα.

Σε πολιτικό επίπεδο, αυτή η κοινοβουλευτική ήττα είναι μια σημαντική οπισθοχώρηση για τον πρωθυπουργό, που θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητά του να διατηρήσει τον θώκο του.

Η τελευταία φορά που μια αυστραλιανή κυβέρνηση έχασε μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για ένα θέμα πολιτικής μεγάλης σημασίας ήταν το 1929. Ο πρωθυπουργός Στάνλεϊ Μπρους είχε ζητήσει αμέσως εκλογές τις οποίες και έχασε. Το 1941, η κυβέρνηση του Άρθουρ Φάντεν είχε χάσει μια συμβολική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και ο ίδιος παραιτήθηκε.

Ο Μόρισον απέρριψε το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και πως οι τακτικές εκλογές θα διεξαχθούν έτσι κι αλλιώς μέχρι τον Μάιο. Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να χάνει από τους Εργατικούς.