Σε συμφωνία επί της αρχής για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, προκειμένου να μην σταματήσει η ροή της χρηματοδότησης της αμερικανικής κυβέρνησης και να αποφευχθεί νέο μερικό shutdown.

Η συμφωνία προβλέπει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος από τα χρήματα που θέλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για τσιμεντένιο φράγμα.

Σύμφωνα με το BBC, η συμφωνία μένει να εγκριθεί από το Κογκρέσο και να υπογραφεί από τον πρόεδρο.

Σε δηλώσεις του, λίγο μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σχολίασε το εάν θα στηρίξει τη συμφωνία ή όχι. «Θα κατασκευάσουμε το τείχος ούτως ή άλλως» είπε.

Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τώρα τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνούνται να εγκρίνουν ποσό 5,7 δισεκατομμυρίων για το τείχος του Τραμπ, το οποίο ήταν ωστόσο στην καρδιά των προεκλογικών δεσμεύσεών του και παρέμεινε προτεραιότητά του και μετεκλογικά.

Οι βουλευτές εξέφρασαν την αισιοδοξία πως θα εγκριθεί έως την Παρασκευή σχετικός νόμος, καθώς τότε τελειώνουν οι διαθέσιμοι πόροι από ορισμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Το προηγούμενο shutdown κράτησε 35 ημέρες, ήταν το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία και κόστισε στην οικονομία των ΗΠΑ 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, επετεύχθη σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση χθες στην Ουάσιγκτον, έπειτα από πολύωρες συζητήσεις. Περιλαμβάνει ποσό 1,375 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση κατασκευής 88 χιλιομέτρων φυσικών φραγμάτων, ανάμεσά τους και του «μεταλλικού» τείχους. Είναι ωστόσο μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του τείχους 320 χιλιομέτρων που ζητούσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Σέλμπι, όλα τα σημαντικά θέματα επιλύθηκαν. «Καταλήξαμε σε συμφωνία για όλα» τόνισε. «Πιστεύουμε πως εάν προχωρήσει ο νόμος, θα κρατήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.