Εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έφθασαν στις αρχές της εβδομάδας στην Τουρκία, άρχισαν να επιθεωρούν τις περιοχές στις οποίες είναι πιθανό να εγκατασταθούν οι πύραυλοι Patriot, την ανάπτυξη των οποίων στα σύνορά της με τη Συρία έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αποστολή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται σήμερα σε στρατιωτική βάση της επαρχίας Μαλάτια, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου βρίσκεται ήδη ένα ραντάρ του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι υπόλοιπες 27 χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν επισήμως εντός των προσεχών ημερών το αίτημα της Τουρκίας.

Ανήσυχη για τον κίνδυνο επέκτασης της συριακής κρίσης, η Άγκυρα ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από το ΝΑΤΟ την ανάπτυξη πυραύλων Patriot κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, προκαλώντας την οργή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, ενώ δέχθηκε και προειδοποιήσεις από την πλευρά των δυο κυριοτέρων συμμάχων της, της Ρωσίας και του Ιράν.

Η τουρκική κυβέρνηση όπως και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει τις τελευταίες εβδομάδες για τον αυστηρά «αμυντικό» χαρακτήρα της ανάπτυξης των πυραύλων αυτών.