Μία στις τρεις γυναίκες στο Μαυροβούνιο είναι θύμα κάποιας μορφής βίας, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, Ντούσκο Μάρκοβιτς σημειώνοντας ότι στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ενδοοικογενειακή βία αναγνωρίζεται ως ανησυχητικό φαινόμενο.

«Είναι ένα στοιχείο που κρούει τον κώδωνα κινδύνου. Πρέπει να προχωρήσουμε στην λήψη μέτρων για να καταπολεμήσουμε τη βία σε βάρος των γυναικών» τόνισε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ξεκίνησε την εκστρατεία «16 μέρες ακτιβισμού κατά της βίας στην οικογένεια» με σύνθημα «Παρακάμπτουμε τη σιωπή. Σταματάμε τη βία στην οικογένεια».

Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας παρουσιάστηκαν στην Ποντγκόριτσα τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι το 92% των πολιτών του Μαυροβουνίου θεωρεί ότι υπάρχει βία στην οικογένεια.

Ένας στους τρεις πολίτες δεν είναι έτοιμος να καταγγείλει τη βία στην οικογένεια και ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι το θύμα ευθύνεται για τη βία, επειδή την προκαλεί με τη συμπεριφορά του, σύμφωνα με την έρευνα. Θύματα βίας στην οικογένεια είναι συχνότερα οι γυναίκες και τα παιδιά και οι άνδρες είναι οι δράστες.

Η έρευνα που διενεργήθηκε σε 17 δήμους της χώρας δείχνει ακόμη ότι οι Μαυροβούνιοι είναι ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τις αρμοδιότητες των θεσμών που ασχολούνται με την προστασία των θυμάτων βίας.

Επιπλέον, ένας στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμος να καταγγείλει την ενδοοικογενειακή βία λόγω του χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα των θεσμών, λόγω φόβου ή λόγω της πατριαρχικής αντίληψης για τις οικογενειακές σχέσεις.

Στο Μαυροβούνιο, τους πρώτους δέκα μήνες του 2012 καταγράφηκαν 139 ποινικά αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας που ερευνήθηκαν από τον αρμόδιο εισαγγελέα και κατατέθηκαν μηνύσεις σε βάρος 145 ατόμων.