Το Ιράν αρχίζει να χάνει τα ερείσματά του στους κόλπους της κοινής γνώμης στις αραβικές χώρες εξαιτίας της υποστήριξης που προσφέρει στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ της Χαμάς.

Η Τεχεράνη «θα πρέπει να μεταβάλει στάση, εάν δεν θέλει να χάσει την κοινή γνώμη», σχολίασε ο ίδιος.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας, είχε μεταφέρει τα γραφεία της στο εξωτερικό στο Κατάρ και την Αίγυπτο, έπειτα από την αναχώρησή της από τη Συρία ένεκα της διαφωνίας της με την καταστολή που εφαρμόζει ο Άσαντ.

Από τη στάση που τηρεί στη Συρία, συνάγεται ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν πρόσκειται πλέον τόσο φιλικά προς το Ιράν όσο άλλοτε.

«Το Ιράν έχει ζητήσει από τη Χαμάς να υιοθετήσει μία στάση εγγύτερα προς την κυβέρνηση στη Συρία. Η Χαμάς αρνήθηκε και αυτό επηρέασε τη σχέση με το Ιράν», εξήγησε ο Μαρζούκ.

Πάντως, την περασμένη Τετάρτη, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ είχε επαινέσει «τον ρόλο του Ιράν στον εξοπλισμό» των παλαιστινιακών ομάδων, που τα βοήθησε να αντιταχθούν στην 8ήμερη ισραηλινή επίθεση–η οποία στοίχισε τη ζωή σε 166 Παλαιστινίους και σε 6 Ισραηλινούς.