Την απόφασή του να εγκαταλείψει την πολιτική ζωή γνωστοποίησε αιφνιδίως σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.

Ο Μπαράκ θα παραμείνει στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας μέχρι και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 22 Ιανουαρίου.

«Θέλω να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου. Αισθάνομαι ότι με εξάντλησε η ενασχόληση με την πολιτική ζωή, η οποία ουδέποτε ήταν το πάθος μου. Αισθάνομαι πως υπάρχει χώρος στην πολιτική ώστε άλλοι άνθρωποι να υπηρετήσουν από ανώτερα αξιώματα το Ισραήλ» είπε ο Μπαράκ, που είναι υπουργός Άμυνας από το 2007, πρώην πρωθυπουργός, ο πιο παρασημοφορημένος στρατιωτικός της χώρας και βασικός αρχιτέκτονας της σκληρής ισραηλινής πολιτικής απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ένας από τους καλύτερους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες της χώρας, με μακρά διακεκριμένη πορεία, εντάχθηκε στην πολιτική στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετά την αποστράτευσή του.

Διετέλεσε πρωθυπουργός ανάμεσα στο 1999 και το 2001. Εγκατέλειψε το Εργατικό Κόμμα τον Ιανουάριο του 2011 για να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση Νετανιάχου, την οποία συγκροτούν θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα.

Τότε, ίδρυσε ένα νέο κόμμα μαζί με τέσσερις ακόμη βουλευτές που αποχώρησαν από το Εργατικό Κόμμα, υπό την ονομασία «Ανεξαρτησία» (στα εβραϊκά). Δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι πρόσφατα χαμηλό ποσοστό στο μικρό κόμμα του οποίου ηγείται. Ωστόσο τελευταία το κόμμα αύξησε τα ποσοστά του, μετά την ισραηλινή επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία τερματίστηκε με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Ο 70χρονος Μπαράκ, που θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης και βασικός συνομιλητής στις στρατηγικές σχέσεις του εβραϊκού κράτους με τις ΗΠΑ, προβαίνει στην ανακοίνωση αυτή πέντε ημέρες μετά το τέλος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα, ο απολογισμός της οποίας είναι θετικός «επί του παρόντος», όπως τόνισε.