Νοθεία στις εκλογές καταγγέλλει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Σιέρα Λεόνε, Τζούλιους Μαάμπα Μπίο, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές της Παρασκευής από τον νυν πρόεδρο Έρνεστ Κορομά.

«Η διαδικασία αμαυρώθηκε από νοθεία και τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση του λαού της Σιέρα Λεόνε», είπε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπίο μετά την ορκωμοσία του προέδρου.

Ο Κορομά που ορκίστηκε για μια δεύτερη προεδρική θητεία πέντε ετών, κέρδισε τις εκλογές με το 58% των ψήφων. Ο Μπίο 48 ετών, πρώην στρατιωτικός, που ήταν υποψήφιος του Κόμματος του Λαού της Σιέρα Λεόνε (SLPP), ήρθε δεύτερος με το 37,4% των ψήφων.

«Το κόμμα μας καταγγέλλει εκλογικές παρατυπίες που αφορούν ψευδεπίγραφες λίστες, προεκτυπωμένα ψηφοδέλτια και χαλκευμένα αποτελέσματα, απόρροια νοθείας στις δυτικές και βόρειες επαρχίες », είπε ο Μπίο. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα, αλλά προέτρεψε τους υποστηρικτές του να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν το νόμο».

Ωστόσο οι περισσότεροι διεθνείς παρατηρητές, δήλωσαν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα, ενώ ήταν καλά οργανωμένες, παρά τα κάποια επεισόδια κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Οι διεθνείς παρατηρητές σημείωσαν πάντως την άνιση πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που ωφέλησε τον πρόεδρο Κορομά, ο οποίος κυριάρχησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιώντας και κρατικούς πόρους για την εκστρατεία του.

Οι προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές, ήταν οι πρώτες πλήρως οργανωμένες από την κυβέρνηση, από το 2002 και το τέλος της 11χρονης εμπόλεμης κατάστασης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120.000 ανθρώπους.