Τα εκλογικά τους βιβλιάρια έκαψαν εκατοντάδες Ιορδανοί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα ενάντια στις αυξήσεις στα καύσιμα, που συνεχίζονται για ένατη ημέρα.

Σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Αμμάν, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, περίπου 300 κάτοικοι έκαψαν σωρούς από εκλογικά βιβλιάρια, προτρέποντας τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, σε αντίδραση για την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση για μείωση των επιδομάτων καυσίμων.

Κατά τις διαδηλώσεις στο Αμμάν, οι πολίτες επανέλαβαν το αίτημά τους για «αλλαγή καθεστώτος». Επίσης κάλεσαν την κυβέρνηση να αποφυλακίσει όλους τους εναπομείναντες διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, και που οι πολιτικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 90.

Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές στις πόλεις του νότου Μάαν, Κάρακ και Ταφίλεχ έκαψαν επίσης εκλογικά βιβλιάρια σε μία συμβολική κίνηση ενάντια στην πολιτική μεταρρυθμίσεων του Αμμάν.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων υποστηρίζουν πως συνολικά παραδόθηκαν στην πυρά 3.000 εκλογικά βιβλιάρια και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για μποϊκοτάζ των, κατά τους ίδιους, «εκλογών βιτρίνας».

Η σημερινή ημέρα ήταν η ένατη κατά σειρά που πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις κατά της κυβερνητικής απόφασης, η οποία οδήγησε παραχρήμα σε μία αύξηση κατά 33% της τιμής των καυσίμων και στον διπλασιασμό των τιμών στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και θέρμανση.

Το Αμμάν έχει αρνηθεί να υπαναχωρήσει στην απόφασή του, υποστηρίζοντας πως η κατάργηση των επιδομάτων ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για τα καύσιμα είναι απολύτως αναγκαία για να αποφευχθεί η οικονομική κρίση.

Πάντως, οι φωνές για αλλαγή καθεστώτος, που έρχονται να προστεθούν στα συνθήματα κατά της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, σηματοδοτούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του κινήματος διαμαρτυρίας στην Ιορδανία, που ξεκίνησε προ 22 μηνών με, πρώτο, κύριο αίτημα την μεταβίβαση της αρμοδιότητας αλλαγής της κυβέρνησης από τον βασιλιά στο Κοινοβούλιο.