Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα η αμερικανίδα Σάρα Σουρντ, η οποία κρατείτο στο Ιράν από τον Ιούλιο του 2009 ως «ύποπτη» για κατασκοπεία, μετά την καταβολή εγγύησης 5 δισ. ριάλ (περίπου 500.000 δολάρια ΗΠΑ).

«Η Σάρα Σουρντ παραδόθηκε σε εκπροσώπους της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη αφού αφέθηκε ελεύθερη», αναφέρει η εισαγγελία της Τεχεράνης σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της.

«Βρίσκομαι μέσα στη φυλακή Εβίν και φτιάχνω τα χαρτιά της. Αυτή αφέθηκε ελεύθερη και πηγαίνει στην ελβετική πρεσβεία», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο δικηγόρος της Αμερικανίδας, ο Μαχούντ Σαφί, από τη φυλακή όπου αυτή κρατούνταν.

Την είδηση για την απελευθέρωσή της μετέδωσε επίσης το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Την είδηση, ωστόσο, διέψευσε η ελβετική πρεσβεία, που είναι επιφορτισμένη με τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν. Η κα Σουρντ δεν αφέθηκε ακόμη ελεύθερη, δήλωσε διπλωμάτης, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι αναμένει την απελευθέρωσή της πολύ σύντομα.

Η Σουρντ και οι δύο άλλοι Αμερικανοί, ο Σέιν Μπάουερ και ο Τζος Φάταλ συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ τον Ιούλιο του 2009. Οι οικογένειές τους δήλωσαν ότι κατά τη σύλληψή τους οι τρεις Αμερικανοί έκαναν πεζοπορία σε ορεινή περιοχή στο βόρειο Ιράκ.