Ανοιχτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο να επαναλάβει τις επιθέσεις του το Ισραήλ σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστή η εκεχειρία.

«Η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει εννιά ημέρες, εννιά εβδομάδες ή περισσότερο, αλλά αν δεν διαρκέσει γνωρίζουμε τι να κάνουμε και εξετάζουμε την πιθανότητα να επαναλάβουμε τις (στρατιωτικές) επιχειρήσεις σε περίπτωση πυρών ή προκλήσεων», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Η εκεχειρία άρχισε να ισχύει από τις 21:00 ώρα Ελλάδας χθες και επετεύχθη μετά από έντονες διπλωματικές προσπάθειες κυρίως της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ δικαιολόγησε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας πως «μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία θα είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατον να αποσταθεροποιηθεί το καθεστώς της Χαμάς χωρίς να καταλάβει το Ισραήλ το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας. «Δεν είμαι σίγουρος πως αυτό είναι το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε», είπε.

«Δεν πρόκειται για συμφωνία, είναι ένα χαρτί χωρίς υπογραφή και η μόνη νίκη της Χαμάς είναι ότι τα προηγούμενα χαρτιά ήταν χειρόγραφα, ενώ αυτό είναι τυπωμένο» είπε όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην εκεχειρία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει τίποτε, αλλά αντικατοπτρίζει απλώς τους διακανονισμούς που έγιναν ανάμεσα σε μας και τους Αιγύπτιους από τη μία πλευρά και τους Παλαιστίνιους και τους Αιγύπτιους από την άλλη και τους περιορισμούς τους οποίους αποδέχτηκαν και οι δύο πλευρές. Το πιο σημαντικό είναι η δέσμευση όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων να σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της ρίψης ρουκετών. Αν συνεχίσει να επικρατεί ηρεμία, δεν υπάρχει λόγος να μην επιτρέψουμε στους παλαιστίνιους αγρότες να καλλιεργούν τα εδάφη του μέχρι τον τοίχο», συμπλήρωσε ο Μπαράκ.