Παραιτήθηκε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του

Πλήγμα στις παραπαίουσες προσπάθειες συμφιλίωσης με τους ισλαμιστές της Χαμάς


ΚΟΣΜΟΣ
13:54
29/01/2019
Παραιτήθηκε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του
1
loading

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Αλ-Χαμντάλα υπέβαλε την παραίτησή του και εκείνην της κυβέρνησης ενότητας της οποίας ηγείται στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όπως δήλωσε σήμερα, καταφέροντας ένα πλήγμα στις παραπαίουσες προσπάθειες συμφιλίωσης με τους ισλαμιστές της Χαμάς που διοικούν τη Γάζα.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεξάγει τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό νέας, ανέφερε σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχει προσώρας κάποιο σχόλιο από τον Αμπάς, όμως η παράταξή του, η Φάταχ, σε συνάντηση της οποίας προήδρευσε πριν από δύο ημέρες, πρότεινε την αντικατάσταση της κυβέρνησης. Αξιωματούχος της Χαμάς καταδίκασε την κίνηση ως μια προσπάθεια περιθωριοποίησης και αποκλεισμού της οργάνωσης από την παλαιστινιακή πολιτική, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Χαμντάλα, ένας όχι ιδιαίτερα γνωστός ακαδημαϊκός, ηγήθηκε της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε το 2014 και των προσπαθειών συμφιλίωσης της Φάταχ, που έχει την έδρα της στη Δυτική 'Οχθη, με τη Χαμάς η οποία κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007.

Οι δύο οργανώσεις υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης πριν από δύο χρόνια η οποία δρομολόγησε ένα σχέδιο της Παλαιστινιακής Αρχής του Αμπάς για την ανάληψη εκ νέου της διοίκησης στη Γάζα και του ελέγχου των συνοριακών περασμάτων του παραθαλάσσιου θύλακα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ωστόσο οι διαμάχες για τον διαμοιρασμό της εξουσίας και οι διαφωνίες για την πολιτική απέναντι στο Ισραήλ εμπόδισαν την εφαρμογή της συμφωνίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ανώνυμος 2

    Συγχαρητήρια στον Μαχμούτ Αμπάς, που αυτή τη στιγμή διανύει τον 15ο χρόνο της 4ους θητείας του.

    Όλοι οι υπερασπιστές της Παλαιστίνης κοιτάνε τί κάνει το Ισραήλ με το μικροσκόπιο και δεν έχουν καν δει τη διαφθορά και τη διαπλοκή των Παλαιστινίων, και πόσο τελικά οι ίδιοι καταστρέφουν το λαό τους, για τα ιδιοτελή συμφέροντα 2-3 μεγάλων οικογενειών.

    Συμπτωματικά, τυχαίνει η οικογένεια του Αμπάς να ελέγχει τις εταιρείες τηλεφωνίας και νερού στην Παλαιστίνη.

    Γιατί δε σας τα λένε αυτά τα ελληνικά ΜΜΕ; Μήπως βολεύει να συντηρείται ένα μίσος κατά των Εβραίων και να μην υπάρχει αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει