Προς επιδείνωση φαίνεται να οδεύει η άγρια οικονομική κρίση, που ταλανίζει τη Βενεζουέλα, μετά και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν εν προκειμένω για να σφίξει περισσότερο ο κλοιός της πίεσης στον Μαδούρο και προς επίδειξη της αμερικανικής στήριξης στον Χουάν Γκουαϊδό, τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. «Συνεχίζουμε να εκθέτουμε τη διαφθορά του Μαδούρο και των φίλων του και η σημερινή ενέργεια διασφαλίζει ότι δεν μπορούν πλέον να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία του λαού της Βενεζουέλας» δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι κυρώσεις στην PDVSA έχουν στόχο να αποτρέψουν την κυβέρνηση Μαδούρο από το να μεταφέρει κεφάλαια από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία. Ο Γκουαϊδό με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο έδωσε εντολή στο Κογκρέσο να ξεκινήσει τη διαδικασία να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στην PDVSA και στην Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων και θυγατρική της στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα τον έλεγχο της Citgo και προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη.  «Έδωσα συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο της PdVSA για να αρχίσει πολιτικές, επιχειρησιακές, εμπορικές και νομικές ενέργειες, ενώπιον των αμερικανικών και διεθνών δικαστηρίων, για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της Citgo» είπε ο Μαδούρο. «Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της κλοπής της Citgo από τη Βενεζουέλα».

Την ίδια ώρα, ο Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας, δηλώνει έτοιμος να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων με τη συνδρομή των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σημειώνει το Reuters, για να μπορέσει να ελέγξει το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη του στρατού. Μέχρι στιγμής οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται στο πλευρό του Μαδούρο.

Τουλάχιστον 35 οι νεκροί

Το τίμημα της αναταραχής στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να πληρώνει ο λαός της χώρας, που μετρά 35 νεκρούς μέσα σε μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν γίνει και 850 συλλήψεις. Εξ αυτών, οι 77 αφορούν ανηλίκους, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ Foro Penal Αλφρέδο Ρομέρο. Όπως περιέγραψε σε δημοσιογράφους, οι αρχές έκαναν εφόδους σε «σπίτια φτωχών οικογενειών, χωρίς να έχουν κανένα ένταλμα» και προχώρησαν σε συλλήψεις. Με αυτές τις κρατήσεις, η Foro Penal υπολογίζει σε 976 τον αριθμό των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.

Πρόσκληση Γκουαϊδό στον Τσίπρα

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα απηύθυνε ο Χουάν Γκουαϊδό, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης και καλώντας τη χώρα μας να συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ζητά τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Βενεζουέλα.

Προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ή όποιο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης το επιθυμεί, να μεταβεί «και αύριο» στη Βενεζουέλα και να επισκεφθούν μαζί νοσοκομεία, σχολεία και φαρμακεία ή να ζήσει μία εβδομάδα με τους μισθούς της χώρας, ώστε να διαπιστώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.