Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του και οι άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρέχουν πετρελαϊκά προϊόντα στην Ιορδανία, όπου η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων έχει προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις.

«Στα Εμιράτα και τις άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουμε να αναπληρώσουμε το έλλειμμα» της Ιορδανίας σε πετρελαϊκά προϊόντα, δήλωσε ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγιεντ αλ Νάχιαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζαουάντ.

Όμως, πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος, «γεγονός που θα πάρει χρόνο». «Υπάρχουν κάποιες ιδέες, όμως πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να τις αναφέρω», σημείωσε ο σεΐχης αλ Νάχιαν, επισημαίνοντας ότι οι μοναρχίες του Συμβουλίου έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν βοήθεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ιορδανία στο πλαίσιο της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Ιορδανία αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας μετά την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Αίγυπτο έπειτα από επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον του αγωγού που συνδέει την Αίγυπτο με το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Την προηγούμενη Τρίτη η κυβέρνηση της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι αυξάνει την τιμή του φυσικού αερίου οικιακής χρήσης έως και 53% και κατά 12% αυτή της βενζίνης, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μέτρο προκάλεσε διαδηλώσεις στη χώρα, οι οποίες την Τετάρτη και την Πέμπτη ήταν βίαιες, σύμφωνα με την αστυνομία, και είχαν ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και 71 να τραυματιστούν, από τους οποίους οι 54 ήταν αστυνομικοί.