Λύση στο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο της συμφωνίας για το Brexit αναζητεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προτείνοντας την εξασφάλιση περαιτέρω διαβεβαιώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το σχέδιό της για αποτροπή της επιστροφής συνοριακών ελέγχων στα σύνορα Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας.

Στις 29 Ιανουαρίου, η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων θα επεξεργαστεί τα προτεινόμενα από την Τερέζα Μέι νέα βήματα καθώς και εναλλακτικά σχέδια που έχουν προτείνει βουλευτές, όπως ενδεχόμενη αναβολή της ημερομηνίας εξόδου με αίτημα παράτασης της διαπραγματευτικής περιόδου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, γίνεται και προσπάθεια από ορισμένους ο έλεγχος της διαδικασίας να αφαιρεθεί από τη βρετανική κυβέρνηση και να δοθεί στη Βουλή η ευκαιρία να ορίσει το Brexit. εάν αυτό επιτύχει, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, δίνοντας βήμα και νομική οδό στους βουλευτές που είναι υπέρ της αναστολής, της καθυστέρησης ή της επαναδιαπραγμάτευσης του Brexit.

Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν ήδη καταθέσει, από τη Δευτέρα, τροποποιήσεις στο σχέδιο της Τερέζα Μέι. Η τελική επιλογή τους θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου και όσες επιλεγούν θα τεθούν σε ψηφοφορία. Μεταξύ των προτεινόμενων τροποποιήσεων είναι αυτή των Εργατικών, που ζητούν από το Κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές που θα αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία, όπως τη μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ή τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος.

Να απομακρύνει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και να τερματίσει το αδιέξοδο του Brexit ζήτησε χθες για ακόμη μια φορά από την Τερέζα Μέι ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στις 29 Ιανουαρίου, η βρετανική Βουλή θα συζητήσει τις τροποποιήσεις και από τη στήριξη των βουλευτών θα κριθούν εν ολίγοις και τα επόμενα βήματα. Εάν, για παράδειγμα, κάποια επιλογή εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία, η Τερέζα Μέι μπορεί να επιστρέψει στην ΕΕ και να ζητήσει αλλαγές επί της συμφωνίας της για το Brexit.

Η Βουλή θα κληθεί πάντως να αποφανθεί και επί ενδεχόμενης νέας αναθεωρημένης συμφωνίας.