«Σκόπιμες παρεμβολές» τηλεοπτικών εκπομπών μέσω δορυφόρου από το ιρανικό έδαφος καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κατήγγειλε: «Από το 2009 και με διακοπές, το σήμα που εκπέμπουν ευρωπαϊκοί δορυφόροι στην Μέση Ανατολή δέχεται κατ’ επανάληψη παρεμβολές. Αυτές οι παρεμβολές, την προέλευση των οποίων καταφέραμε να εντοπίσουμε και είναι το Ιράν, εμποδίζουν τη μετάδοση εκπομπών των διεθνών μέσων στο ιρανικό έδαφος».

«Οι παρεμβολές, που επηρεάζουν κυρίως την εκπομπή του BBC, της Deutsche Welle,του France 24 και του Voice of America, έχουν ενταθεί από τις 15 Οκτωβρίου και εμποδίζουν περισσότερα από 500 τηλεοπτικά δίκτυα και περισσότερα από 200 ραδιοφωνικά να εκπέμψουν κανονικά», πρόσθεσε η Άστον.

Οι «παράνομες» αυτές παρεμβολές δεν επηρεάζουν μόνο τη μετάδοση προγραμμάτων στο ιρανικό έδαφος, «αλλά επίσης και τη μετάδοση διεθνών προγραμμάτων στο σύνολο της περιοχής», επεσήμανε η ίδια.

Εξάλλου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε «την έντονη ανησυχία» της για τις πρακτικές αυτές που «εμποδίζουν τους Ιρανούς να έχουν πρόσβαση σε μια ελεύθερη ενημέρωση».