Για πολλοστή φορά ανανέωσε χθες η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το αίτημα προς τις ΗΠΑ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβάλλει στην Κούβα από τη δεκαετία του ’60.

Με 188 ψήφους υπέρ και 3 κατά, η Ολομέλεια ενέκρινε για 21ο συνεχόμενο χρόνο μία μονοετούς ισχύος απόφαση, με την οποία καλεί τα μέλη του ΟΗΕ να θεωρήσουν το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας παράνομο και να τηρήσουν τη διεθνή νομοθεσία για το ελεύθερο εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα. Πέρυσι, το αποτέλεσμα της αντίστοιχης ψηφοφορίας ήταν 186-2.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν την απόφαση, όπως και το Παλάου. Οι Νήσοι Μάρσαλ και η Μικρονησία απείχαν.
Η απόφαση, όπως και οι προηγούμενες, καλεί όλα τα κράτη που εφαρμόζουν το αμερικανικό εμπάργκο «να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να το ακυρώσουν, ή να το καταστήσουν ανενεργό, το ταχύτερο δυνατό σε συμφωνία με το νομικό τους σύστημα».

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως απορρίψει τα αιτήματα του ΟΗΕ για τερματισμό του εμπάργκο. Ωστόσο, ενδιαμέσως από το 1962, που ενισχύθηκε το εμπάργκο από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι μετά την αποτυχία της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, η Ουάσιγκτον έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αβάνα και έχει επιτρέψει σε Αμερικανούς πολίτες να μεταβαίνουν στην Κούβα.