Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες πως αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τις ανάγκες της Αϊτής μετά το πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου Σάντι από τη χώρα, ζητώντας επιπλέον 39 εκατ. δολάρια για να προσφέρει αρωγή σε πάνω από ενάμιση εκατ. ανθρώπους.

Με τη νέα του έκκληση–μεγαλύτερη από τις συνήθεις–τα κονδύλια που ζητεί για την Αϊτή ο Οργανισμός ανέρχονται συνολικά στα 151 εκατ. δολάρια, επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Γενς Λέρκε.

Την έκκληση διετύπωσαν η αναπληρώτρια ΓΓ αρμόδια για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Κάθριν Μπραγκ, μαζί με τον επιτετραμμένο για τις Υποθέσεις στην Αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή Ζαν-Μπονί Αλεξάντρ και τον συντονιστή της Ανθρωπιστικής Δράσης του ΟΗΕ για την Αϊτή Νάιτζελ Φίσερ, προστίθεται στην ανακοίνωση του Ocha.

Οι τρεις αξιωματούχοι «θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, μία συνάντηση στη Γενεύη με τα κράτη μέλη», προκειμένου να τους παρουσιάσουν τις πιεστικές ανάγκες στην Αϊτή έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα του Σάντι από τη χώρα της Καραϊβικής, πρόσθεσε ο Λέρκε.

Σύμφωνα με την έκκληση του ΟΗΕ, 39 εκατ. δολάρια απαιτούνται αμέσως για τις επείγουσες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι βασικές ανάγκες που αφορούν την διατροφική ασφάλεια, τη γεωργία, την στέγαση, την υγεία και το πόσιμο νερό για περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους.

Από τα 39 εκατ. δολάρια, «τα 22 εκατ. δολάρια είναι απαραίτητα για να αντιμετωπισθούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες για το 2012», προσδιορίζει το Ocha.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν επίσης για την κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων που κινδυνεύουν από ασιτία εξαιτίας της απώλειας των καλλιεργήσιμων γαιών τους, των μέσων συντήρησής τους και της σοδειάς τους, μετά το τριήμερο των ασταμάτητων ραγδαίων βροχοπτώσεων, που συνόδευαν τον Σάντι. Το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο επιδείνωσε ραγδαία τον αντίκτυπο που είχαν στη νήσο η προηγούμενη ξηρασία και η τροπική καταιγίδα Άιζακ. στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις στατιστικές που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αϊτής, οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας Σάντι στις καλλιέργειες της χώρας ανέρχονται σε 104 εκατ. δολάρια, ενώ επισήμαναν και την ταχεία επανεμφάνιση των κρουσμάτων της χολέρας μετά το πέρας της καταστροφής.