Έκκληση για στενότερες σχέσεις με το Ιρακινό Κουρδιστάν απηύθυνε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού της αυτόνομης αυτής επαρχίας στην Τεχεράνη.

Ο Αχμαντινετζάντ είπε στον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ότι από τις στενές σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της αυτόνομης επαρχίας θα μπορούσε να επωφεληθεί το Ιράκ.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Να εξετάσουμε το υφιστάμενο δυναμικό, ιδίως στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, που μπορεί να μας επιτρέψει να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα (προς τα εμπρός) σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ» και πρόσθεσε ότι αυτό «θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των δύο εθνών του Ιράν και του Ιράκ».

Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι έτοιμο να αναπτύξει τις σχέσεις του με το Ιράν, απάντησε ο Μπαρζανί, εκτιμώντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι «πολύ σημαντική» για την αυτόνομη επαρχία.

Ο Μπαρζανί συναντήθηκε επίσης με τον Γραμματέα του Ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Σαΐντ Τζαλιλί, και δήλωσε ότι το εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της επαρχίας του έχει υπερβεί τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Τζαλιλί επέμεινε στη σημασία της διατήρησης όσο το δυνατόν περισσότερο της ηρεμίας στα σύνορα μεταξύ του Ιράν και του ιρακινού Κουρδιστάν. «Μερικά ήσσονος σημασίας θέματα δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ανάπτυξη των στρατηγικών μας σχεδίων», τόνισε.

Οι δυτικές περιοχές του Ιράν, που βρίσκονται στα σύνορα με το Δυτικό Ιράκ και τη νότια Τουρκία υπήρξαν θέατρο σποραδικών συγκρούσεων μεταξύ των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των ένοπλων μελών του Κόμματος για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν (PJAK), το κύριο κουρδικό κίνημα του ένοπλου αγώνα κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης. Το Ιράν απάντησε με βομβαρδισμό των βάσεων του PJAK στις ορεινές περιοχές του Κουρδιστάν.