Σε αναταραχή βρίσκει τη Βρετανία η επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που πέτυχε η Τερέζα Μέι με την ΕΕ για το Brexit και όλοι προσπαθούν να πάρουν θέση ενόψει των εξελίξεων τόσο στη βρετανική πολιτική σκηνή όσο και στη διαδικασία της εξόδου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει μια εναλλακτική στο σχέδιό της προκειμένου να αρθεί το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο η συμφωνία (της Μέι) ή κάποιο μέρος αυτής ή μια εναλλακτική συμφωνία που θα είναι διαπραγματεύσιμη να παρουσιαστεί στη συνέχεια στην ΕΕ ώστε να φέρουμε σε πέρας το Brexit ως τις 29 Μαρτίου» τόνισε η Λίντσομ στο BBC.

Η ίδια σημείωσε ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση της Μέι θα επιβιώσει της πρότασης μομφής, που προγραμματίζεται να συζητηθεί αργότερα σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Δεν χρειάζεται τότε απαραίτητα η πρωθυπουργός να ψάξει για ολοκαίνουργιες ιδέες που δεν έχει σκεφτεί ποτέ ξανά κανένας, αλλά όντως να αναζητήσει μια συναίνεση, όντως μια νέα πρωτοβουλία για να βρει μια λύση που θα είναι διαπραγματεύσιμη με την ΕΕ και που θα συγκεντρώσει πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων» πρόσθεσε η Λίντσομ.

«Δεν υπάρχει διαφυγή. Ήταν ένα απολύτως καταστροφικό πλήγμα» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Στιβ Μπέικερ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να πιέσει για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, αλλά η Βρετανία θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του απηχούν αυτά και άλλων μελών της ομάδας των σκληροπυρηνικών, εντός των Συντηρητικών, που τάσσεται υπέρ του Brexit, τα οποία έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Μέι στην πρόταση μομφής που προγραμματίζεται να συζητηθεί αργότερα σήμερα στο κοινοβούλιο.