Για «συμφωνία ιστορικών διαστάσεων» γράφει ο ξένος Τύπος, όλα τα βλέμματα τώρα στην Ελλάδα

Spiegel: Τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία του ονόματος


ΚΟΣΜΟΣ
10:39
12/01/2019
Για «συμφωνία ιστορικών διαστάσεων» γράφει ο ξένος Τύπος, όλα τα βλέμματα τώρα στην Ελλάδα
10
loading

Με την ψηφοφορία στη βουλή της πΓΔΜ, που υπερψήφισε τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, ασχολείται ο ξένος Τύπος.

Η ψηφοφορία πέρασε οριακά, με 81 βουλευτές- 80 ήταν το όριο- και πλέον το «μπαλάκι» βρίσκεται στο «γήπεδο» της Ελλάδας, γεγονός που προκαλεί και πολιτικές εξελίξεις, καθώς στο θέμα διαφωνούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

«Μετά από μια μακρά και δύσκολη πορεία με πολλά εμπόδια, η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας επικυρώθηκε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η χώρα θα έχει πλέον νέο όνομα: «Βόρεια Μακεδονία», γράφει η γαλλική Le Monde.

H συμφωνία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια με οριακή πλειοψηφία (81 βουλευτών που υπερβαίνει όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων), γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να εκπληρώσει τη δική της υποχρέωση και να επικυρώσει τη συμφωνία για να τερματιστεί μια διαμάχη σχεδόν τριάντα ετών μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει η Le Monde και σημειώνει ότι «όλα τα μάτια επικεντρώνονται τώρα στην Ελλάδα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει με τη σειρά του να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έλαβε την Παρασκευή την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, κατά την επίσκεψή της στη χώρα, εξέφρασε την "ευγνωμοσύνη" της στον Αλέξη Τσίπρα για την "αποφασιστική του δράση" στο θέμα αυτό. Το έργο του κ. Τσίπρα φαίνεται μαλλον δυσχερέστερο από το έργο του ομόλογου Ζόραν Ζάεφ, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί επίσης την αντίθεση των Ελλήνων εθνικιστών».

Η βρετανική Guardian σημειώνει, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ψήφισε την Παρασκευή τροποποίηση του συντάγματος για να μετονομάσει τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία, εγκρίνοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα για τον τερματισμό μιας 27χρονης διαμάχης. Ογδόντα ένας βουλευτές στο κοινοβούλιο -σε σύνολο 120 - ψήφισαν υπέρ. Οι βουλευτες της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη συμφωνία με την Ελλάδα, απειχαν απο την ψηφοφορία. «Ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας μας γράφτηκε σήμερα το βράδυ», δήλωσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, τηλεφώνησε μάλιστα στον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για να τον συγχαρεί, τονίζει ο Guardian.

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ψήφισε υπέρ της μετονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, γράφει η ισπανική El Pais, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία, η οποία τελειώνει 27 χρόνια αντιπαράθεσης, με την Ελλάδα». «Ξεπερνώντας την αντίσταση δύο μελών ενός μικρού κόμματος της αλβανικής μειονότητας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατάφερε να περάσει την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων τη συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο με την Ελλάδα για την τελική ονομασία της χώρας, η οποία είναι ήδη επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τονίζει η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει ότι «από την ανεξαρτησία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας το 1991, η Αθήνα είχε θέσει ως προϋπόθεση για να αναγνωρίσει τη γείτονά της, την αλλαγή του ονόματος της χώρας ώστε να αποκλείει κάθε ιστορική αναφορά ή εδαφικές αξιώσεις στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας». Όπως τονίζει η El Pais, «η μπάλα είναι τώρα στο ελληνικό γήπεδο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Όμως ο Τσίπρας φαίνεται να έχει τα πάντα πολύ δεμένα, κρίνοντας από τη δήλωσή του στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Open».

Η μετονομασία της χώρας ήταν μια βασική προϋπόθεση για να διευθετήσει η πΓΔΜ μια διαφωνία 27 ετών με την Ελλάδα, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σημειώνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαϊκο Μάας χαιρέτισε την απόφαση. «Οι εθνικιστές των δύο χωρών απορρίπτουν πάντως αυτή τη λύση εκφράζοντας φόβους για απώλεια της εθνική τους ταυτότητας», γράφει το γερμανικό περιοδικό. «Με την ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτες υιοθέτησαν επίσης μια διατύπωση που δηλώνει ότι η πΓΔΜ δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών», προσθέτει. «Τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία του ονόματος. Αν και ο Τσίπρας χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του για να λύσει το ζήτημα, επειδή ο κυβερνητικος του εταίρος, το κόμμα του εθνικιστή Πάνου Καμμένου, δεν θέλει να τον ακολουθήσει σε αυτό το θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει μια νέα πλειοψηφία», γράφει το Spiegel. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που τον είχε συναντήσει την Πέμπτη στην Αθήνα, ενίσχυσε την πλάτη του. Σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν από δύο ημέρες, ο Τσίπρας ήταν αισιόδοξος: «Είμαι βέβαιος ότι θα πάρω αυτή την πλειοψηφία».

Η πΓΔΜ θα πρέπει πλέον να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία, γράφει η γερμανική Die Zeit τονίζοντας ότι οι βουλευτές του κοινοβουλίου στα Σκόπια αποφάσισαν να μετονομάσουν τη χώρα τους. «Οι 81 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αντίστοιχης συνταγματικής τροπολογίας, επιτυγχάνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Για το λόγο αυτό, η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στηρίχθηκε και σε βουλευτες της αντιπολίτευσης», σημειώνει η Die Zeit. «Τώρα το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσει με το βήμα αυτο. Η μετονομασία αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την Ελλάδα για να τερματιστει μια 30ετης διαφωνία για το όνομα μεταξύ των δύο χωρών. Με την τελική επικύρωση της συμφωνίας, η συμμετοχή της Βορειας Μακεδονίας θα ήταν δυνατή και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας (SPD) δήλωσε ότι τώρα επιμένει ότι το κοινοβούλιο της Αθήνας θα συμφωνήσει με τη συμφωνία. Στη συνέχεια, η χώρα της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούσε «σύντομα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει συνομιλίες για ένταξη με την ΕΕ».

Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ αποφάσισε να μετονομάσει τη νότιοβαλκανική αυτή χώρα σε Βόρεια Μακεδονία, εκπληρώνοντας τη δική του υποχρέωση στη διευθέτηση της διαμάχης με την Ελλάδα, γράφει η Frankfurter Rundchau. «Με την ψηφοφορία της Παρασκευής το κοινοβούλιο των Σκοπίων άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτες υιοθέτησαν επίσης μια τροπολογία που καθιστά σαφές ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών», τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία για το όνομα. Αν και ο Τσίπρας χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να λύσει το ζήτημα, επειδή ο κυβερνητικος του εταίρος Πάνος Καμμένος, δεν θέλει να τον ακολουθήσει σε αυτό το θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει μια νέα πλειοψηφία».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar .ΝΕΜΕΣΙΣ.

  Νομιζετε οτι νικησατε ετσι?
  Πολυ συντομα θα δειτε οτι αυτο που ευχεστε (ο διαμελισμος της Ελλαδας) δεν θα γινει και μαλιστα φτιαξατε το εδαφος για την προσαρτηση των σλαβογυφτων.
  Πολυ συντομα...

 2. avatar για γελια και για κλαματα

  Συμφωνια ιστορικης προδοσιας!
  Αποτελει παραδειγμα του τροπου με τον οποιο οι Γερμανοι επεβαλαν την στρατηγικη τους εκμεταλλευομενοι το αθλιο πολιτικο προσωπικο της χωρας μας.
  Καταλαβαν οτι οι 300 της ΒτΕ δεν εχουν καμμια σχεση με εκεινους των Θερμοπυλων και ετσι με την καταλληλη καθοδηγηση τους εκαναν την 5η φαλαγγα που τοσα χρονια μετα τον 2ο παγκοσμιο δρουν υπογειως για να καταφερουν αυτα που ζουμε σημερα: την πληρη εκχωρηση της εθνικης κυριαρχιας στην Γερμανια.

 3. avatar Μεγαλοπέοντας

  Το παιχνίδι του Προσυμφώνου των Πρεσπών, που ο αλυτρωτικός παραλογισμός των γειτόνων θέλει να εφαρμοζεται το Προσύμφωνο πριν ακομα γινει Συμφωνια και κυρωθει νομιμα, έχει ήδη χαθεί. Ο ζάεφ ήθελε τα 2/3 της πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του συνταγματος της χωρας του, ετσι και η κυνερνηση-παρωδια, θελει 2/3, ήτοι 180 βουλευτές για να την κυρωσει.Το 151 ειναι παράνομο και καταχρηστικο. Θελουμε τουλαχιστον 180 βουλευτες εδω για να θεωρειται νομιμη μια ψηφοφορια. Η Απλη Αναλογικη κατηγορείται οτι δεν βγαζει ισχυρες Κυβερνησεις πλειοψηφιας γι\'αυτο και χρησιμοποιείται. Με την Ενισχυμενη ομως των 50 βουλευτών/εδρων φαντασματα, ΚΑΙ συμπολιτευση με κομμα που ειναι αντιθετο ιδεολογικα, ο τσιπρας έχει 18% δυναμη.Δηλαδη τον θέλουν στην εξουσια, 1,8 έλληνας στους 10. Οριστε η δυναμη της Ενισχυμενης Αναλογικης.Που να ηταν και σουπερ ενισχυμενη.........Το Προσυμφωνο ΔΕΝ περναει.Ξεχαστε το.Εδω ειμαστε.Εδω ειναι τα σχολια μας.Οταν ακυρωθει,μην ξεχασετε να σχολιασετε \"συγγνωμη καναμε λαθος\". Οι δε βουλευτες μετα, θα λενε ως δια μαγειας \" Εμεις ειμασταν αντιθετοι με τη συμφωνια απο την αρχη και το ξεραμε οτι δεν θα περασει\", και θα ειναι οι ιδιοι που θα την υποστηριζαν πριν την Ακυρωση της.... Θα το δειτε σε μερικες μερες......

 4. avatar Ιο

  Η ιστορία της Ελλάδας είναι και ιστορία της Ευρώπης ( ακόμα και το όνομα της ) . Τώρα πως τα κατάφεραν ο Τσιπρας και η παρέα του να δώσουν ένα μεγάλο μέρος της Ιστορίας μας στους Σλάβους είναι πραγματικά τρελό . Τελικά ο Τσιπρας τι ρόλο παίζει και για ποιων τα συμφέροντα δουλεύει ξεκαθαρίζει .Η Ερώτηση είναι έως που μπορείς να φθάσεις για την Εξουσία ; Δεν υπάρχουν όρια ;

 5. avatar Ρε

  Η συμφωνια θα περασει γιατι ειναι η καλυτερη απο οσες ειχαν πετυχει οι προηγουμενοι
  Τερμα το σκετο.Μακεδονια
  Τερμα ο Μ Αλεξανδρος
  Τερμα η Μ Αλβανια
  Και ολο αυτα χαρη στο πολιτικο θαρρος του Τσιπρα σε αντιθεση
  με τον δειλο Κουλη που τα πουλαει ολα για λιγα ψηφαλακια

  1. avatar Nick fr

   -Από που και ως που τέρμα το Μακεδονία; Το βόρεια Μακεδονία θα γίνει Μακεδονία εφόσον δεν υπάρχει κράτος με τον προσδιορισμό «νότια» βλ. Κορέα
   -Πως δλδ τέρμα ο Μ.Αλεξανδρος από την στιγμή που συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι είναι Μακεδόνες με ιστορία και όχι Σλάβοι;
   Πως δλδ τέρμα η μεγάλη αλβανια από την στιγμή που η αλβανια συνεχίζει να μιλάει για τσαμουριά και μειονότητα και αλλά τέτοια χαζά;
   -Αν θεωρείς ότι ο Τσίπρα έχει πολιτικό θάρρος σε λυπάμαι.

   1. avatar @ Nick

    Η συμφωνια των Πρεσπων πατησε σε προηγουμενες συμφωνιες οπως στην ενδιαμεση
    Οταν ζητουσαν οι προηγουμενοι πολιτικοι
    γεωγραφικο προσδιορισμο αυτο εννοουσαν αφου το Μακεδονια ηταν αδιαπραγματευτο απο τουςΣκοπιανους
    Οποτε ή Ανω ή Βορεια ή Νεα αυτα επαιζαν στο τραπεζι
    2ον Με την συμφωνια των Πρεσπων
    για πρωτη φορα οι Σκοπιανοι παραδεχονται οτι ειναι Σλαβοι που ουδεμια σχεση εχουν με το Μ Αλεξανδρο που ηταν ελληνας
    Και μπαινει στην ακρη ο Γκρούεφσκι
    και οι εθνικιστες που το υποστηριζαν και ηταν κατα της συμφωνιας
    3ονΔεν υπαρχει Τσαμουρια και απο την στιγμη που μπαινουν τα Σκοπια στο Νατο τερμα ο διαμελισμος της χωρας
    και η ενωση με Αλβανια αφου ενα 30%
    των Σκοπιανων ειναι αλβανοι
    4ον εγω ειμαι πολυασχολο ατομο
    δεν εχω χρονο για τρολαρισματα
    Αλλα εχω τσατιστει με τα ψέμματα που γραφονται
    5ον Ο Τσιπρας εχει πολιτικο θάρρος

   2. avatar @Nick fr

    Όταν Μπακογιάννη, Καραμανλής και Σαμαράς δέχονταν τον όρο «Μακεδονία»
    «Η εθνική γραμμή είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. αποδεκτό το όνομα “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας” αν μπορούμε να εξετάσουμε αυτό που έχει τεθεί, το “Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας”»....τοτε πετουσατε αετο ολοι οι πατριωτες

 6. avatar supi

  Σε συντεταγμένη υπηρεσία όλοι! Δημοσιογράφοι, κανάλια και πολιτικοί !! Από το ότι όποιος διαφωνεί με το ξεπούλημα του ονόματος χαρακτηρίζεται αυτόματα εθνικιστής και ακραίος καταλαβαίνουμε το πόσο πολύ θέλουν οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι στη σφαίρα επιρροής του τα Σκόπια!! Και το βλέπουμε στις δηλώσεις και τα ρεπορτάζ όλων στο εξωτερικό ! Δε βρέθηκε ένας να αναρωτηθεί γιατί αντιδρά το 80% + του Ελληνικού λαού; Είμαστε όλοι εθνικιστές και ακραίοι; Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένε, η αποστολή σας επετεύχθη !! Τα φράγκα που πήρατε προδότες είναι πολλά! Αδειάστε μας τη γωνιά να \"σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται\" που λέει και ένας γνήσιος αριστερός ο Τσακνής.

 7. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Πουλημενα κουμμούνια. Παραχωρησατε 3.000 χρονια Ιστορίας σε ενα συνονθύλευμα Σλαβων, Βουλγαρων, Αλβανών, Τουρκων και Ρομά και ολα αυτά για ενα να σας βοηθήσει ο Τραμπ και η Μερκελ να κρατηστε την καρεκλα.
  Σκουλήκια ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Η πιο σιχαμενη φαρα στον πλανήτη είναι οι κουμμουνιστές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει