Στις Βρυξέλλες έχει καλέσει σήμερα η επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, τους πρωθυπουργούς Σερβίας και Κοσόβου, κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι.

Όπως δήλωσε από το Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, αναμένει οι αυριανές του συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, στις Βρυξέλλες, θα διασφαλίσουν την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

«Αναμένουμε την απομάκρυνση των παράλληλων δομών ασφάλειας στο βόρειο Κόσοβο, καθώς αποτελούν απομεινάρια της εποχής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και διακρίβωση της τύχης των 1800 αγνοούμενων Αλβανών, κάτι που θα πρέπει να διασφαλίσει η Σερβία» υπογράμμισε ο κ. Θάτσι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Ζόραν Μιλοβάνοβιτς.

«Η Σερβία δεν έχει πολιτικά ή νόμιμα δικαιώματα για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και τα σχέδια για την επίλυσή του θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια της Σερβίας για το βόρειο Κόσοβο.

«Το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου έχει επιλυθεί μια και καλή με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» σημείωσε ο κ. Θάτσι και πρόσθεσε πως το Κόσοβο προχωρά προς το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη και πως ο ίδιος είναι προσηλωμένος στο ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής.