Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε στους Δημοκρατικούς την «απόλυτη» ευθύνη για τον θάνατο των παιδιών μεταναστών που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης για την «αναστολή» της λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους.

«Για κάθε θάνατο παιδιού ή άλλου ατόμου στα σύνορα ευθύνονται απόλυτα οι Δημοκρατικοί και η θλιβερή μεταναστευτική τους πολιτική που επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν τη μεγάλη διέλευση με τη σκέψη ότι μπορούν να μπουν παράνομα στη χώρα μας. Δεν μπορούν. Αν είχαμε ένα Τείχος, δεν θα προσπαθούσαν καν», έγραψε στο Twitter.

Ο θάνατος -ενώ τελούσαν υπό κράτηση- δύο μικρών παιδιών από τη Γουατεμάλα, ενός 7χρονου κοριτσιού και ενός 8χρονου αγοριού, μετά την είσοδό τους στο αμερικανικό έδαφος προκάλεσε αγανάκτηση και συγκίνηση στη χώρα και πέρα από αυτήν.

Η Γουατεμάλα ζήτησε από τις «αμερικανικές Αρχές τη διενέργεια διαφανούς και σοβαρής έρευνας σχετικά με την υπόθεση αυτή», σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πάντα μέσω Twitter, ο Τραμπ βεβαίωσε ότι τα δύο παιδιά «ήταν πολύ άρρωστα πριν παραδοθούν στους συνοριοφύλακες». Υποστήριξε επίσης ότι ο πατέρας του κοριτσιού «δεν είχε δώσει νερό στο παιδί για μέρες», ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η οικογένεια του κοριτσιού είπε το αντίθετο.

«Οι συνοριοφύλακες χρειάζονται το Τείχος και όλα αυτά θα τελειώσουν. Εργάζονται τόσο σκληρά και ως αντάλλαγμα το έργο τους αναγνωρίζεται ελάχιστα!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας κάλεσε τους Δημοκρατικούς να συναινέσουν σε μια συμφωνία για την αναστολή της λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους που εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα.

Το τείχος που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του αδιεξόδου του προϋπολογισμού. Ο ίδιος αξιώνει η δημοσιονομική νομοθεσία να προβλέπει το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παρούσα φάση της κατασκευής του τείχους, το οποίο αρνούνται οι Δημοκρατικοί.