«Η Κριστίν Λαγκάρντ παράδειγμα για τους φοιτητές του πανεπιστημίου της Λουβέν» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Libre Belgique που αποτελεί ένα σύντομο πορτρέτο της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία αναγορεύτηκε χθες επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λουβέν κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε στο Κουτρέ του Βελγίου.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου η Λαγκάρντ έχει επιδείξει «απίστευτες ηγετικές ικανότητες εν καιρώ κρίσης» οι οποίες «αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο» ενώ ακαδημαϊκά ιδρύματα αναγνωρίζουν το σαφές όραμά της και τις διαυγείς αναλύσεις της μέσω των οποίων θέλει να κατανοήσει και να επιτεθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση».

Η Λαγκάρντ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την κεφαλή του ΔΝΤ, επισημαίνει το άρθρο σημειώνοντας πως επί του παρόντος, πρόκειται για μια από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη».

«Με τον τίτλο αυτό θέλουμε να εκφράσουμε το θαυμασμό μας και την εκτίμησή μας στις ικανότητες και στον επαγγελματισμό της στο ρόλο της» δήλωσε από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών Σπουδών, και πρόσθεσε πως τη θεωρεί ως «ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι φοιτητές οικονομικών».

Το άρθρο επισημαίνει πως περίπου σαράντα φοιτητές της Comac (νεολαία του μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος PTB – Parti du Travail de Belgique) δημιούργησαν κάποια αναταραχή κατά τη διάρκεια της τελετής σχηματίζοντας αλυσίδα μπροστά από τις πόρτες της αίθουσας. Ήθελαν να «διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επιβράβευση κάποιου που ωθεί τους ευρωπαίους εργαζόμενους στη φτώχεια» σημειώνει η εφημερίδα.

Στην ομιλία της, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα δηλώνοντας πως «πρέπει να επαναφέρουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας αλλά κυρίως να ξαναδώσουμε ελπίδα στην αξιοπρέπεια».