Το όνομα του David Neeleman λέει πολλά σε πολλούς, καθώς συνεχίζει να είναι ένας από τους πλέον πλούσιους, ισχυρούς και πετυχημένους του κλάδου της επιβατικής αεροπορίας.

Ο αμερικανός επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Βραζιλία έχει τέσσερις δικές του αεροπορικές (JetBlue, Azul Brazilian Airlines, Morris Air και WestJet), ενώ είναι συνιδιοκτήτης και στην πορτογαλική TAP Air Portugal.

Έτσι πέρασε τα τελευταία 35 χρόνια ο 59χρονος σήμερα Neeleman, σκαρφαλώνοντας τα σκαλιά της επιτυχίας με τέτοιο τρόπο που να μπορεί σήμερα να ανακοινώνει την πρόθεσή του να δημιουργήσει άλλη μια αεροπορική, τη low-budget αμερικανική Moxy!

Η καριέρα του Neeleman ως επιχειρηματίας ξεκινά από πολύ νωρίς στη ζωή του, καθώς δεν ήταν παρά 25χρονών το 1984, όταν ίδρυσε τη Morris Air του. Η οποία χρυσοπουλήθηκε μια δεκαετία αργότερα στη Southwest Airlines έναντι 129 εκατ. δολαρίων: «Όταν είσαι 35 χρονών και κάποιος σου δίνει 15 εκατ. δολάρια λες αμέσως ‘‘Εννοείται! Θα τα πάρω!’’», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Neeleman εργάστηκε για ένα διάστημα μετά την εξαγορά στη Southwest Airlines ως διευθυντής, το υπαλληλίκι δεν ήταν όμως για κείνον. Κι έτσι εγκατέλειψε τη ζηλευτή του θέση για να ιδρύσει τη WestJet, δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική του Καναδά σήμερα.

Και το 1998 έριξε στην αγορά την JetBlue του, μια πολυτελή αεροπορική με βάση τη Νέα Υόρκη που κατάφερε ωστόσο να προσφέρει χλιδή σε προσιτές τιμές. Το 2008 ήταν ώρα για την Azul Brazilian Airlines, που είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς της Νότιας Αμερικής.

Τι συμβουλή θα έδινε όμως ο τρομακτικά πετυχημένος David Neeleman του σήμερα στον 25χρονο εαυτό του; «Να έχεις προσωπικό έλεγχο της εταιρίας και να ξέρεις τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείσαι, με ό,τι έχω καταπιαστεί ποτέ που δεν είχα τον έλεγχο ή ήταν εκτός της εξειδίκευσής μου, έχω χάσει λεφτά. Είναι σχεδόν ομόφωνο».

Μόνο όταν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, λέει, μπορείς να κάνεις το δεύτερο βήμα, να διαφοροποιηθείς από τον ανταγωνισμό: «Να έχεις πάθος. Να είσαι ο καλύτερος και να φτιάξεις κάτι που δεν έχει κανένας άλλος. Φτιάξε μια καλύτερη ποντικοπαγίδα. Αν φτιάξεις μια καλύτερη ποντικοπαγίδα, ο κόσμος θα βρει τον δρόμο για την πόρτα σου. Το πιστεύω αυτό»…