Τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και στην «πράξη VI» των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα, με τον αριθμό τους να καταγράφει πτώση, ωστόσο, σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ συνεχίζονται τα μπλόκα στους δρόμους και στα σύνορα.

Στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν σήμερα στη Γαλλία, στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), 23.800 άνθρωποι έναντι 33.500 το περασμένο Σάββατο την ίδια ώρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ένας ακόμη άνθρωπος, ο δέκατος κατά σειρά, έχασε τη ζωή του στο περιθώριο των κινητοποιήσεων.

Στο Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση καταμέτρησε στην έκτη κατά σειρά ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων, 2.000 διαδηλωτές λίγο πριν από τις 16.00 τοπική ώρα, έναντι σχεδόν 4000 το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή στις διαδηλώσεις έχει μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με έναν μήνα πριν. Στην πρώτη διαδήλωση, στις 17 Νοεμβρίου, είχαν συμμετάσχει 282.000 άνθρωποι. Στις 24 Νοεμβρίου ο αριθμός μειώθηκε σε 166.000, σε 136.000 διαδηλωτές την 1η και 8η Δεκεμβρίου και τελικά σε 66.000 διαδηλωτές την 15η Δεκεμβρίου, όπως αναφέρουν οι αρχές (τα κίτρινα γιλέκα δεν δίνουν στοιχεία).

«Δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, θεωρώ ότι δεν είναι άσχημα» ως κινητοποίηση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 46χρονος Φρεντερίκ, από τα Ηλύσια Πεδία.

Την ίδια ώρα, στη γαλλική πρωτεύουσα, η αστυνομία προχώρησε σε 109 προσαγωγές, εκ των οποίων 7 προσωρινές κρατήσεις. Μεταξύ των προσώπων που προσήχθησαν, ο Ερίκ Ντρουέ, ένας εκ των ηγετών του κινήματος.

Στο Σανζ Ελιζέ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων, τα καφέ και τα εστιατόρια άνοιξαν σήμερα κανονικά, όπως και σχεδόν όλα τα καταστήματα.

«Το Παρίσι στους δρόμους!» φώναζαν οι συμμετέχοντες, σε κοντινή απόσταση από τα μεγάλα καταστήματα και τους πολίτες που έκαναν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους, μετέδωσε μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να τους εμποδίζουν σε πολλές περιπτώσεις να προχωρήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Μπλόκα στα σύνορα

Τα κίτρινα γιλέκα έστησαν μπλόκα κατά μήκος των συνόρων με την Ισπανία, την Ιταλία ή τη Γερμανία, έπειτα από κάλεσμα ηγετικών στελεχών του κινήματος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα διόδια του Μπουλού κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Επέτρεπαν τη διέλευση των αυτοκινήτων, εμποδίζοντας, ωστόσο, τα φορτηγά, «σύμβολα των ισπανικών εισαγωγών προς τη Γαλλία σε τιμές εκποίησης εδώ και πολλά χρόνια».

«Ο βασιλιάς Μακρόν έδωσε ψίχουλα στους ζητιάνους», «αρκετά με την περιφρόνηση» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών.

Δεκάδες Καταλανοί αυτονομιστές, που φόραγαν κίτρινα γιλέκα, βρέθηκαν στο πλευρό των Γάλλων διαδηλωτών.

Το απόγευμα, οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν και απομάκρυναν τους διαδηλωτές, έγινε γνωστό από τη νομαρχία των Ανατολικών Πυρηναίων.

Τότε οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια γέφυρα για να πετάξουν αντικείμενα προς έναν οδικό άξονα, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία που προχώρησε σε ρίψεις δακρυγόνων, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, από την πλευρά των Ατλαντικών Πυρηναίων, τα «κίτρινα γιλέκα» έκλεισαν τον δρόμο στο Μπιριατού, προκαλώντας μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Η αστυνομία τους απομάκρυνε νωρίς το πρωί.

Στα νοτιοανατολικά, η κυκλοφορία γινόταν μετ’ εμποδίων στη συνοριακή διάβαση του Βιντιμίλε (Αλπ-Μαριτίμ) και στα δύο ρεύματα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας εξαιτίας ενός μπλόκου που έστησαν περίπου 200 διαδηλωτές. Το μεσημέρι επετράπη η διέλευση των οχημάτων, όχι όμως των φορτηγών.

Και στο Στρασβούργο, καμιά εκατοστή «κίτρινα γιλέκα» μπλόκαραν τον δρόμο, στα σύνορα με τη Γερμανία, προτού τους απομακρύνουν αστυνομικοί. Οι αρχές προχώρησαν σε 6 προσαγωγές.

Διαδηλώσεις και σε άλλες περιοχές

Τα κίτρινα γιλέκα διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας.

Στο Μπορντό, στην πορεία συμμετείχαν 2000 άνθρωποι, έναντι 4500 το περασμένο Σάββατο. Έως το απόγευμα δεν καταγράφθηκαν επεισόδια.

Περίπου 80 «κίτρινα γιλέκα» συγκεντρώθηκαν το απόγευμα τοπική ώρα μπρος΄τα από το σπίτι της Μπριζίτ και του Εμανουέλ Μακρόν στο Τουκέ, σύμφωνα με τη νομαρχία του Πα ντε Καλέ. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Περίπου 1000 κίτρινα γιλέκα διαδήλωσαν στη Λιλ σήμερα, φωνάζοντας «Μακρόν, παραιτήσου».

Και στις Βρυξέλλες, περίπου 100 διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» βγήκαν στους δρόμους.