Έντονη η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, μετά από συνομιλίες με τους ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με την απόφαση της Κύπρου και της Γαλλίας να παρεμποδίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι απαράδεκτο χώρες για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους να παρεμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία γιατί αυτό είναι αντίθετο στο ευρωπαϊκό πνεύμα είπε ο Μπιλντ χωρίς να κατονομάσει τη Γαλλία και την Κύπρο
Η Τουρκία θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τους νόμους της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε 33 από τα αποκαλούμενα «κεφάλαια» αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Σημειώνουμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να «παγώσουν» τις διαπραγματεύσεις σε οκτώ κεφάλαια μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία, αλλά η Γαλλία και η Κύπρος παρεμποδίζουν μονομερώς και άλλα.

Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει ανοίξει 13 κεφάλαια και ολοκληρώσει μόλις ένα. Διπλωμάτες αρνούνται να αποκαλύψουν πόσα κεφάλαια έχουν παρεμποδίσει η Γαλλία και η Κύπρος, αλλά προειδοποιούν ότι η Τουρκία δεν θα έχει σε λίγο κεφάλαια να ανοίξει αν η Γαλλία και η Κύπρος δεν πειστούν να άρουν αυτό το εμπόδιο.