Κοντά στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος που διαπράχθηκε το 1989 βρίσκονται οι αρχές της Ουάσινγκτον, χάρη στην πρωτοβουλία μιας υπαλλήλου ενός αρτοζαχαροπλαστείου.

Πριν από σχεδόν 30 χρόνια η 18χρονη Amanda «Mandy» Stavik που είχε βγει για τζόκινγκ κοντά στο σπίτι της στο Άκμε, εξαφανίστηκε. Τρεις μέρες αργότερα, εντοπίστηκε νεκρή, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά πριν της αφαιρεθεί η ζωή.

Ο δολοφόνος παρέμενε ασύλληπτος και η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο. Μεταξύ των υπόπτων που εξετάστηκαν τότε ήταν και ο Timothy Bass. Το 2017, όμως, υπήρξαν νέα στοιχεία, που φαίνεται πως οδηγούν στη διαλεύκανση του εγκλήματος. Μια συνάδελφος του Bass στο αρτοζαχαροπλαστείο που δουλεύει, έμαθε πως ο 51χρονος ήταν ύποπτος για φόνο και αποφάσισε να δράσει ως… Ηρακλής Πουαρό. Μετά από ένα γεύμα, πήρε κρυφά ένα άδειο κουτάκι αναψυκτικού καθώς και ένα πλαστικό ποτήρι που είχε χρησιμοποιήσει ο Bass και τα παρέδωσε στην αστυνομία ώστε να υποβληθούν σε έλεγχο DNA.

H γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκε για ευνόητους λόγους, ανέφερε στις αρχές πως αισθάνθηκε ηθικό καθήκον να βοηθήσει στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων έδειξαν ότι το DNA του Bass ταιριάζει με εκείνο που εντοπίστηκε στη σκηνή του εγκλήματος.

Έτσι, ο 51χρονος θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου σε δίκη που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, με τις κατηγορίες του βιασμού και της δολοφονίας της Amanda «Mandy» Stavik. Ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε πως τα νέα αποδεικτικά στοιχεία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη δίκη, καθώς είναι αποτέλεσμα παράτυπης έρευνας. Ο δικαστής, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη καθώς, όπως ανέφερε, η έρευνα της συναδέλφου του δεν παραβίασε τα δικαιώματα του Bass, εφόσον ενήργησε αυτοβούλως και όχι ως εκπρόσωπος του νόμου.