Φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος, συμπεριλαμβανομένων των Stingers, που κατασκευάζονται στην Αμερική, έχουν στην κατοχή τους σύροι αντάρτες, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Νικολάι Μακάροφ.

Όπως και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, η Ρωσία θεωρεί ως κύριους υπεύθυνους για τη συνεχιζόμενη βία τους ενόπλους αντιπάλους της κυβέρνησης που πιστεύει ότι ενθαρρύνονται και εξοπλίζονται από το εξωτερικό.

«Ο ρωσικός στρατός έχει πληροφορίες ότι ένοπλοι που μάχονται τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχουν στην κατοχή τους φορητούς αυτούς πυραύλους από διάφορες χώρες, ανάμεσα στους οποίους είναι και αμερικανικικής κατασκευής Stingers. Δεν είναι γνωστό ποιός είναι αυτός που τούς προμήθευσε με τους πυραύλους αυτού του τύπου», φέρεται ότι δήλωσε ο ρώσος στρατηγός.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε, στα τέλη Ιουλίου, ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέκτησε πάνω από 20 φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος που στηρίζονται στους ώμους για να εκτοξευτούν, γνωστοί και ως MANPADs, αν και πολιτικός σύμβουλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού το αρνήθηκε.

Η Ρωσία πούλησε στη συριακή κυβέρνηση όπλα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων πέρσι και έχει καταστήσει σαφές ότι θα αντιταχθεί σε ένα εμπάργκο όπλων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το επιχείρημα ότι σε κάθε περίπτωση οι σύροι αντάρτες θα προμηθευτούν παρανόμως όπλα.