Επικρίνει τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία της Τουρκίας ο ΟΑΣΕ

Την χαρακτήρισε προβληματική και αντίθετη προς τα διεθνή πρότυπα


ΚΟΣΜΟΣ
1:09
16/12/2018
Επικρίνει τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία της Τουρκίας ο ΟΑΣΕ
1
loading

Η Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΑΣΕ (ODIHR) χαρακτήρισε την αλλαγή των σημείων κλειδιά του εκλογικού νόμου στην Τουρκία - μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου - ως προβληματική και αντίθετη προς τα διεθνή πρότυπα.

Σε κοινή τοποθέτηση, οι νομικοί εμπειρογνώμονες υπογράμμισαν ότι τροποποιήσεις τελευταίας στιγμής στον εκλογικό νόμο που έγιναν από τη Τουρκία, διακυβεύουν τη σταθερότητα και τη διάσταση δικαιοσύνης του εκλογικού συστήματος καθώς και τα περιθώρια των κομμάτων στη διαδικασία του προεκλογικού αγώνα. Επιπλέον, μπορούν να αποβούν επιζήμιες για μια εμπεριστατωμένη και περιεκτική εκλογική διαδικασία.

Επίσης, η επιτροπή σημειώνει πως οι αλλαγές τελευταίας στιγμής των εκλογικών κανόνων μπορεί να εκληφθούν ως πολιτική διαστρεύλωση, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα. Οι τροποποιήσεις τελευταίας στιγμής μειώνουν επίσης την ευκαιρία για όσους συμμετέχουν στις εκλογές να εξοικειωθούν με τους νέους κανόνες, καθώς και να περιορίσουν τον χρόνο που απαιτείται για διοικητικές προετοιμασίες - συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και της ενημέρωσης και εξοικείωσης των ψηφοφόρων.

Ωστόσο, οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους περιλάμβαναν ορισμένα θετικά βήματα. Μεταξύ αυτών ήταν η μείωση του ελάχιστου ορίου ηλικίας για εκλογή στο κοινοβούλιο, η δυνατότητα ανεξάρτητων υποψηφίων να είναι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου και η πρόβλεψη ψηφοφορίας με κινητές ψηφοφορίες.

Με την επισήμανση των διεθνών προτύπων σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση, η επιτροπή διατυπώνει τέσσερις βασικές συστάσεις προς τις τουρκικές αρχές όσον αφορά τις τροπολογίες αυτές:

- να επανεξετάσει τη σύνθεση της εκλογικής διοίκησης, προκειμένου να διασφαλίσει καλύτερα την αμεροληψία της

- να επανεξετάσει το κατώτατο όριο όσον αφορά τις εκλογές στο κοινοβούλιο, το οποίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό (έστω και αν ελαφρώς μετριάζεται από τη δυνατότητα σύστασης συμμαχιών που εισάγουν οι τροπολογίες)

- να επανεξετάσει τους κανόνες σχετικά με το προσωπικό επιβολής του νόμου, που εισέρχεται σε εκλογικά κέντρα

- να εφαρμόσει αυστηρούς, σαφείς και αντικειμενικούς κανόνες για τη μετεγκατάσταση των εκλογικών τμημάτων για λόγους ασφάλειας.

Περαιτέρω συστάσεις ενθαρρύνουν την υποχρεωτική σφράγιση των ψηφοδελτίων, τροποποιώντας τους κανόνες σχετικά με το μέγεθος, την ικανότητα και την εκχώρηση των εκλογικών τμημάτων και χωρίς να απαιτούν από τους ανεξάρτητους προεδρικούς υποψηφίους να καταβάλλουν προκαταβολή πριν από την εγγραφή τους, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής απαγόρευσης των καθυστερημένων αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία μελλοντικώς.

Σημειώνεται ότι η σημερινή γνώμη ζητήθηκε από την επιτροπή παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) τον Μάιο του 2018.

Η γνωμοδότηση καλύπτει δύο δέσμες τροπολογιών, που εγκρίθηκαν στις 13 Μαρτίου και 25 Απριλίου 2018, καθώς και τα αποτελέσματα της συνταγματικής μεταρρύθμισης του 2017 στην Τουρκία σχετικά με την υπάρχουσα εκλογική νομοθεσία. Δεν πρόκειται για πλήρη και ολοκληρωμένη αναθεώρηση ολόκληρου του νομικού πλαισίου που διέπει τις εκλογές στη χώρα.

Το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής της Βενετίας την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Fire40

    Σιγα μη σκισετε κανενα καλσον! Τωρα ανακαλυπτετε οτι ο σουλτανος τα εχει ρημαξει ολα και οτι δεν υπαρχει ιχνος δημοκρατιας σ' αυτη τη χωρα; Αλλα τι να πεις αφου οι χωρες που επενδυσαν στην γειτονα φοβουνται μη χασουν τα λεφτουδακια τους και καταπινουν αμασητη τη δικτατορια του Ερντογαν. Γιατι φοβουνται πως θα χασουν μερικα εκατομυρια πελατων και εργατων με εξαθλιομενο μισθο. Και εννοειται οτι ο σουλτανος οσο δεν τον ενοχλουν τοσο μεγαλωνει την ορεξη του. Κανει λαθρεμποριο με τον ισις και χρηματοδοτει τις επιθεσεις του στους κουρδους. Την ιδια στιγμη παιζει πολλαπλο ταμπλο με ρωσους ιραν και σαουδαραβες θελοντας μεριδιο απ' ολη την πιτα, μη ξεχνοντας βεβαια τα επιθετικα ανοιγματα στο αιγαιο και την κυπρο. Ετσι για να μην ξεχνιομαστε οτι θελει τα κοιτασματα μονος του. Καποια στιγμη δεν θα του βγουν τα σχεδια και τελικα ο λαος του θα υποφερει. Αλλα τι τους νοιαζει τους ισχυρους ο λαος αφου αυτοι κοιτουν μονο τα αυμφεροντα τους και δεν δισταζουν να αιματοκυλισουν κρατη ( βλεπε συρια). Η γνωση ειναι δυναμη μην το ξεχναει κανεις αυτο και μη παραμυθιαζεται καποιος οτι ο λυκος θα γινει αρνι!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει