Η Γαλλία εκτιμά ότι «μέχρι στιγμής δεν πληρούνται» οι απαραίτητες συνθήκες για την επιβολή εκεχειρίας στη Συρία, μία ημέρα μετά τον φονικό βομβαρδισμό της Μάαρετ αλ Νούμαν, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι και ανάμεσά τους 23 παιδιά.

«Έπειτα από αυτόν τον βομβαρδισμό και τον φοβερό απολογισμό αποδεικνύεται ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή και τον σεβασμό μιας εκεχειρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φιλίπ Λαλιό.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα μπορέσει να αλλάξει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όταν ο Λαλιό ρωτήθηκε για την αποστολή του διεθνούς απεσταλμένου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Δαμασκό για να προσπαθήσει να πείσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να κηρύξει εκεχειρία στη διάρκεια της εορτής Έιντ αλ Άντχα από τις 26 ως τις 28 Οκτωβρίου, απάντησε: «είναι ένας αξιέπαινος στόχος».

«Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρει να πείσει και τις δύο πλευρές», κατέληξε ο Λαλιό.

Στο μεταξύ οι σύροι αντάρτες μετακίνησαν ένα μέρος της συλλογής του Εθνικού Μουσείου που βρίσκεται στην πόλη Μάαρετ αλ Νούμαν για να την προστατεύσουν από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων. Αγάλματα από τερακότα, κεραμικά, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από το 2000 π.Χ., και αρχαία αγάλματα απομακρύνθηκαν από το μουσείο.

Τα πιο εύθραυστα κομμάτια του μουσείου, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα και έχει επίσης υποστεί ζημιές, έχουν καταστραφεί έπειτα από τον αεροπορικό βομβαρδισμό της 8ης Οκτωβρίου.

Το Εθνικό Μουσείο Ψηφιδωτών της Μάαρετ αλ Νούμαν έχει την πιο πλούσια συλλογή του είδους του στη Μέση Ανατολή, καθώς συγκεντρώνει μοναδικά κομμάτια που έχουν ανακαλυφθεί στη Συρία και χρονολογούνται από την αρχαιότητα ως τη βυζαντινή και προϊσλαμική περίοδο.