Μία βόμβα βάρους μισού τόνου που χρονολογείται στην εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντόπισαν οι Αρχές στην Ουγγαρία, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν σήμερα από τα σπίτια τους 8.000 κάτοικοι από μια βόρεια συνοικία της Βουδαπέστης.

Η βόμβα, αμερικανικής κατασκευής, βρέθηκε στο Δούναβη στη βόρεια Βουδαπέστη, κοντά σε σιδηροδρομική γέφυρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Οι πυροτεχνουργοί έχουν προγραμματίσει να εξουδετερώσουν το μηχανισμό νωρίς το απόγευμα. Όλοι όσοι διαμένουν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σημείο αυτό κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και η κυκλοφορία στο ποτάμι θα διακοπεί μέχρι τις 19.00 ώρα Ελλάδος.

Η Ουγγαρία, σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, σφυροκοπήθηκε από τις αμερικανικές, βρετανικές και σοβιετικές δυνάμεις στους τελευταίους μήνες του πολέμου. Πολλές οβίδες δεν εξερράγησαν και ανακαλύπτονται συχνά κυρίως κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών. Από το 2008 οι αρχές της Βουδαπέστης έχουν προχωρήσει ήδη σε δέκα εκκενώσεις συνοικιών.