Εκπλήξεις στην κατάταξη των χωρών που παράγουν όπλα

Ποια είναι η επισήμανση για την Τουρκία


ΚΟΣΜΟΣ
8:36
10/12/2018
Εκπλήξεις στην κατάταξη των χωρών που παράγουν όπλα
5
loading

Με εκπλήξεις συνοδεύεται η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) για τις βιομηχανίες που παράγουν όπλα.

Η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση της κατάταξης των χωρών βάσει της παραγωγής όπλων το 2017, υπολειπόμενη μόνο των ΗΠΑ κι αποσπώντας τη θέση αυτή από τη Βρετανία, που την κατείχε για μια δεκαπενταετία, αποκαλύπτει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δημοσιεύεται σήμερα.

Το SIPRI υπογραμμίζει ακόμη ότι οι πωλήσεις των τουρκικών εταιρειών όπλων αυξήθηκαν αλματωδώς, αντανακλώντας τις «φιλοδοξίες της Άγκυρας να αναπτύξει την οπλική της βιομηχανία για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για όπλα και για να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τους ξένους προμηθευτές», σύμφωνα με ερευνητή του Ινστιτούτου, τον Πίτερ Βέζεμαν.

«Οι ρωσικές εταιρίες (όπλων) γνώρισαν μια σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεών τους από το 2011», επισημαίνει ο ερευνητής Σίμον Βέζεμαν σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Στη ρωσική βιομηχανία όπλων αντιστοιχούσε το 9,5% των πωλήσεων των εκατό μεγαλύτερων εταιρειών όπλων του κόσμου το 2017, ή τζίρος 37,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (33 δισεκ. ευρώ), ποσό αυξημένο κατά 8,5% συγκρινόμενο με το 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αυτό συμμορφώνεται προς την αύξηση των δαπανών της Ρωσίας για την αγορά όπλων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεών της», εξηγεί ο ερευνητής.

Τη δεύτερη θέση αυτής της κατάταξης καταλάμβανε από το 2002 το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πλέον υποχώρησε στην τρίτη θέση (9% της παγκόσμιας παραγωγής). Η Γαλλία διατηρεί την τέταρτη (5,3%), ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη με τεράστια διαφορά.

Αφ' εαυτών, οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσώπευαν το 57% του συνόλου των πωλήσεων το 2017, με 42 εταιρείες στην κορυφαία εκατοντάδα της κατάταξης και αθροιστικό κύκλο εργασιών 226,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι αμερικανικές εταιρείες ωφελούνται άμεσα λόγω της μόνιμης ζήτησης όπλων από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας», εξηγεί η Οντ Φλεράν, διευθύντρια του προγράμματος ερευνών για τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες στο SIPRI.

Μακράν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη των βιομηχανιών όπλων είναι η αμερικανική Lockheed Martin (έσοδα 44,9 δισ. δολαρίων), ενώ η ρωσική Almaz-Anteï, η ρωσική εταιρεία που καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στην κατάταξη (10η), είχε τζίρο 8,6 δισ. δολαρίων (+17% σε σύγκριση με το 2016). Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ρωσική εταιρεία καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων του κόσμου.

Άλλοι εννέα ρωσικοί όμιλοι φιγουράρουν επίσης στην κορυφαία εκατοντάδα των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων του κόσμου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar dk.

  Ούτε καφέδες. Εισαγωγής είναι. Ακόμα και ελληνικές σημαίες και αυτές εισαγόμενες είναι.

 2. avatar Ζλάταν

  Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Σουηδία.
  Η Σουηδία ξέχασε τον εαυτό τής ότι παράγει όπλα. Το παίζουν ειρηνοποιόι κατά τα άλλα.

 3. avatar Άγαμοι θυται

  Όπλα αυτοί....?
  Καφέδες εμείς ...
  Ποια χώρα εχει τα περισσότερα καφέ ....?

  1. avatar Όχι μόνο

   Όχι μόνο καφέδες, ΚΑΙ σουβλάκια εμείς ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει