Υπήρχε ένας άνθρωπος που έκανε τόσα πολλά για τόσους πολλούς που λίγοι θυμούνται τον αγώνα και το έργο του για τα παιδιά.

Για τον νομπελίστα Νέλσον Μαντέλα ο λόγος, ο οποίος λίγο μετά την αποφυλάκισή του έλαβε μια απροσδόκητη τιμή από τα παιδάκια και τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας, μια τιμή που κράτησε για πάντα στην καρδιά του και χρησιμοποίησε μάλιστα για να κάνει τα Χριστούγεννα καλύτερα για αναρίθμητα παιδιά στη Νότια Αφρική.

Ο Μαντέλα πήρε τον τίτλο του πρώτου «Διεθνούς Άγιου Βασίλη της Χρονιάς» το 1995 από τον ηγέτη της Γροιλανδίας, Λαρς Εμίλ Γιοχάνσεν, για τις προσπάθειές του να αλλάξει τη μοίρα των παιδιών: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, ως ο πρώτος αντιπρόσωπος του πραγματικού Αγίου Βασίλη, που όλοι ξέρουμε ότι ζει στους πάγους της Γροιλανδίας, να παρουσιάσω αυτό το βραβείο στο νοτιότερο κομμάτι αυτού του πλανήτη», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γιοχάνσεν για την ψηφοφορία των παιδιών στη Γροιλανδία που είχαν αποδώσει την τιμή στον Μαντέλα.

Και μετά αποκάλυψε ένα κέρινο ομοίωμα του νοτιοαφρικανού ηγέτη σε φυσικό μέγεθος ντυμένο με την παραδοσιακή στολή του Αγίου Βασίλη. Εκείνα τα Χριστούγεννα του 1995, όταν έλαβε τον τίτλο, ο Μαντέλα θα ξεκινούσε και μια αλλιώτικη ετήσια παράδοση: να παραδίδει αυτοπροσώπως τα δώρα των παιδιών στο χωριό που γεννήθηκε.

Κάπου 2.000 παιδάκια έπαιρναν κάθε χρόνο από το χέρι του την έκπληξη που τους αναλογούσε. Την ίδια ώρα, ο Μαντέλα ήξερε τι θα έκανε αυτά τα 100.000 δολάρια που συνόδευαν τον τίτλο του «Διεθνούς Άγιου Βασίλη της Χρονιάς», τα κατέθεσε στο Προεδρικό Παιδικό Ταμείο που είχε ιδρύσει τον Μάιο του 1994, ως ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ως πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Στο ίδιο ταμείο πήγαινε και το 1/3 της ετήσιας αποζημίωσής του ως πρόεδρος, ολοκληρώνοντας αναρίθμητες φιλανθρωπικές δράσεις για τα παιδιά της χώρας του.

Δεν είδαν βέβαια όλοι με καλό μάτι την «αγιοποίηση» του Μαντέλα, ειδικά οι ακτιβιστές της μαύρης κοινότητας, κατηγορώντας τη Δύση πως μετατρέπει τον φλογερό επαναστάτη και παθιασμένο κοινωνικό μεταρρυθμιστή σε ένα άκακο αρνί με δώρα στην πλάτη και χαμόγελο στα χείλη, «ένα εξημερωμένο ζώο που δεν έχει πια καμιά φωτιά εντός του», όπως είχε γράψει ο στοχαστής Dr. Cornell West.

Όπως κι αν είχε, στην ετήσια μοιρασιά των δώρων του πάντως, όταν πληροφορήθηκε πως οι ενήλικες σερβιρίζονταν καλύτερες μερίδες από τα παιδιά, έγινε έξω φρενών. Αντέδρασε με ασυνήθιστη για τον ίδιο οργή, όπως είχαν αποκαλύψει οι «New York Times», και τα παιδιά ήταν πια αυτά που έτρωγαν το περισσότερο όταν ο Μαντέλα μετατρεπόταν σε Άγιο Βασίλη…