Η 8χρονη Maya Merhi από τη Συρία γεννήθηκε χωρίς πόδια, εξαιτίας μιας σπάνιας συγγενούς διαταραχής. Ο πόλεμος στη χώρα της ανάγκασε την ίδια και τον πατέρα της να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, στο Χαλέπι, και να μεταφερθούν σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τουρκία.

Θέλοντας να τη προστατέψει από το βρώμικο και δύσκολο έδαφος, αλλά μη διαθέτοντας παρά πενιχρά μέσα, ο πατέρας της Maya, που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, της έφτιαξε αυτοσχέδια προσθετικά πόδια χρησιμοποιώντας κονσέρβες τόνου.

Με τα αυτοσχέδια «πόδια» της, η Maya κατάφερε να περπατά έξω από τη σκηνή της και ακόμα και να πηγαίνει στο σχολείο του καταυλισμού.

Όταν κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες της με τις κονσέρβες τόνου στα πόδια, παρενέβη η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, μεταφέροντας πατέρα και κόρη στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου η 8χρονη να υποβληθεί σε θεραπεία.

«Χαμογελά, η κατάσταση της υγείας της είναι καλή και μαθαίνει να περπατά» είχε πει στο Al Jazeera ο Δρ Mehmet Zeki Culcu, ειδικός στα προσθετικά μέλη, ο οποίος ανέλαβε δωρεάν τη φροντίδα της μικρής Maya. Είχε παράλληλα εκφράσει τη βεβαιότητα πως το κορίτσι θα περπατήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυτοσχέδια μέλη που της είχε φτιάξει ο πατέρας της της έκαναν πάρα πολύ καλό, επειδή την «έμαθαν» να περπατά και όχι να μπουσουλά, όπως έκανε πριν.

«Χωρίς καμία βοήθεια, ο πατέρας της μετέτρεψε το βασανιστήριό της σε ελπίδα και ο Θεός τους βοήθησε» κατέληξε ο Culcu.

Η ιστορία της Maya είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο το Al Jazeera την επανέφερε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.