Μπροστά από το κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ διαδήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Ουκρανοί εθνικιστές, οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, τα οποία στη συνέχεια κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

«Ακτιβιστές καίνε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά στο ρωσικό προξενείο στο Λβιβ» μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 24». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς.

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, όπου ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι διαδηλωτές έριξαν καπνογόνα αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.

Εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας, με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου. Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βουλή της Ουκρανίας, η ολομέλεια της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως στις 16:00.

Εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.