Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι υιοθέτησε χθες βράδυ στο υπουργικό συμβούλιο ένα νομοσχέδιο με στόχο τη μείωση του κόστους της ιταλικής πολιτικής, η αξιοπιστία της οποίας έχει ήδη πληγεί από ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο περιφερειακό συμβούλιο του Λατίου (περιφέρεια της Ρώμης).

Το νομοσχέδιο, αναφέρει το ΑΜΠΕ, απαγορεύει κυρίως τη συσσώρευση αποζημιώσεων και αμοιβών. Εξάλλου οι μισθοί των περιφερειακών συμβούλων δεν θα μπορεί να υπερβαίνουν τα επίπεδα που ισχύουν στην ιταλική περιφέρεια με τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Ο υπολογισμός των συντάξεων θα αναθεωρηθεί επίσης: μόνον οι περιφερειακοί σύμβουλοι που έχουν υπερβεί τα 66 χρόνια και έχουν ασκήσει καθήκοντα για τουλάχιστον 10 χρόνια θα μπορούν να παίρνουν σύνταξη. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων και των υπηρεσιακών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, οι δαπάνες των ιταλικών περιφερειών αυξήθηκαν κατά 74,6% τα δέκα τελευταία χρόνια για να φτάσουν τα 89 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνησή μου «επιδιώκει να αυξήσει το σεβασμό για την Ιταλία», δήλωσε ο Μάριο Μόντι στο τέλος της συνεδρίασης.

«Θέματα όπως η μάχη κατά της διαφθοράς θα έπρεπε να βρίσκονται στο DNA όλων των πολιτικών κομμάτων και ελπίζω ότι θα φτάσουμε σύντομα σε μια συμφωνία» για να ψηφιστεί αυτό το κείμενο από το κοινοβούλιο, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση αυτού του νομοσχεδίου έγινε ενώ ο πρώην επικεφαλής της ομάδας των περιφερειακών συμβούλων του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνελήφθη την Τρίτη για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων στο πλαίσιο ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου που πλήττει εδώ και πολλές εβδομάδες το κοινοβούλιο της περιφέρειας της Ρώμης, του Λατίου.

Ο Φράνκο Φιορίτο, ο επονομαζόμενος και «Μπάτμαν», βρίσκεται στο κέντρο του σκανδάλου που επέφερε την παραίτηση, στις 24 Σεπτεμβρίου, της προέδρου της περιφέρειας, της Ρενάτα Πολβερίνι, εξέχοντος μέλους του Λαού της Ελευθερίας (PDL), του κόμματος που ίδρυσε ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι.