Ξεκίνησε η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι 34 απεργοί μεταλλωρύχοι στις 16 Αυγούστου στο ορυχείο λευκόχρυσου της εταιρείας Λονμίν, στη Μαρικάνα, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αφρικής, στη χειρότερη σφαγή που διαπράττεται από την αστυνομία της χώρας από το τέλος του Απαρτχάιντ το 1994.

Η αρμόδια Επιτροπή την οποία διόρισε ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, θα πρέπει να διευκρινίσει πως η απεργία 3.000 μεταλλωρύχων της εταιρείας Λονμίν, με αίτημα σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις, γενικεύτηκε σε λουτρό αίματος στις 16 Αυγούστου, έπειτα από μια εβδομάδα βίαιων επεισοδίων.

Στις 16 Αυγούστου, οι απεργοί είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο ορυχείο και ήταν εξοπλισμένοι με παραδοσιακά όπλα, ρόπαλα, λόγχες και μαχαίρια.

Η Επιτροπή θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά με το υπό ποίες συνθήκες οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες κατά των απεργών μεταλλωρύχων, προκαλώντας το θάνατο 34 από αυτούς.

«Η τραγωδία αυτή προκάλεσε το θρήνο στη χώρα μας και εμείς οφείλουμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να φέρουμε την εργασία μας σωστά εις πέρας το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο δικαστής Ίαν Γκόρντον Φάρλαμ.