Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν κάτω από την επιφάνεια της Γης με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις απεργοί εργαζόμενοι σε ορυχείο χρωμίου της Νότιας Αφρικής.

«Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα παραμείνουν κάτω από τη Γη μέχρι (η διοίκηση) να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους», δήλωσε ο Μαμέτλουε Σεμπέι, εκπρόσωπος των απεργών, στο πρακτορείο ειδήσεων SAPA.

Ο Σεμπέι πρόσθεσε ότι περίπου 400 μεταλλωρύχοι βρίσκονται κάτω από τη Γη στο ορυχείο Σάμανκορ στο βόρειο τμήμα της χώρας, από χθες Πέμπτη το βράδυ.

Η αναταραχή και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής με τους εργαζόμενους στα ορυχεία άνθρακα, πλατίνας, χρυσού και χρωμίου της χώρας να απεργούν, πολλές φορές χωρίς άδεια. Συνολικά περίπου 75.000 μεταλλωρύχοι απεργούν ή δεν μπορούν να εργαστούν.

Κάποιες εταιρείες, όπως η Amplats, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία εξόρυξης πλατίνας, έχουν απειλήσει ότι θα ξεκινήσουν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον των απεργών, οι οποίες ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και στην απόλυσή τους.

Σε μήνυμα που έστειλε η Amplats στους απεργούς μεταλλωρύχους απαιτεί να είναι παρόντες σε μια συνάντηση την Τρίτη, όπου θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία δεν θα πρέπει να τους απολύσει αφού συμμετέχουν σε παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Αν δεν είστε παρόντες, η απόφαση θα ληφθεί ερήμην σας», υπογραμμίζεται στο μήνυμα.

Ακόμη, χιλιάδες οδηγοί φορτηγών απεργούν προκαλώντας προβλήματα στις μεταφορές της Νότιας Αφρικής. Πάντως οι οδηγοί, αντίθετα με τους μεταλλωρύχους, έχουν την υποστήριξη των κυριότερων εργατικών συνδικάτων της χώρας.