Νέο σύστημα «αλκοτέστ» για τους πιλότους της θα χρησιμοποιεί πλέον η αεροπορική εταιρεία Japan Airlines σε όλα τα αεροδρόμιά της στο εξωτερικό, μετά το περιστατικό με πιλότο που συνελήφθη μεθυσμένος στο αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο.

Ο Katsutoshi Jitsukawa συνελήφθη πριν λίγες μέρες, όταν η εξέτασή του έδειξε πως είχα καταναλώσει αλκοόλ εννέα φορές περισσότερο από το επιτρεπόμενο.

Ωστόσο, το νέο μέτρο ελήφθη διότι υπήρξαν απανωτές καθυστερήσεις πτήσεων της εταιρείας, λόγω μεθυσμένων πιλότων, όπως σημειώνει το BBC.

Η ιαπωνική νομοθεσία δεν θέτει κάποιο όριο για την κατανάλωση αλκοόλ από πιλότους αεροσκαφών κι έτσι εναπόκειται στις αεροπορικές εταιρείες να ορίσουν τα όρια αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Jitsukawa συνελήφθη με το αλκοόλ στο αίμα του να φτάνει τα 189mg στα 100 ml αίματος, με νόμιμο όριο στο Ηνωμένο Βασίλειο τα 20 mg.

«Η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτή την υπέρβαση του ορίου, καθώς η ασφάλεια παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Ειλικρινά απολογούμαστε σε όλους όσοι επηρεάστηκαν από τις ενέργειες του πιλότου μας» αναφέρει η Japan Airlines σε ανακοίνωσή της.

Από τον Αύγουστο του 2017, έχουν καταγραφεί 19 υποθέσεις με πιλότους της εν λόγω εταιρείας, οι οποίοι έχουν πολύ κακή «επίδοση» στις εξετάσεις για κατανάλωση αλκοόλ.

Το αποτέλεσμα ήταν δώδεκα από αυτές τις πτήσεις να καθυστερήσουν και άλλες τρεις να αναχωρήσουν στην ώρα τους αλλά επειδή βρέθηκε προσωπικό αντικατάστασης.

Έτσι, η Japan Airlines υιοθετεί σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών, συστήματα αλκοτέστ στα αεροδρόμια του εξωτερικού και επιβολή προστίμων για τα πληρώματα που θα εντοπίζονται με υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης.

Τα νέα συστήματα άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται στο Χίθροου και στα αεροδρόμια εντός Ιαπωνίας. Στα υπόλοιπα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 19 του μήνα.

Οι πιλότοι θα απαγορεύεται επίσης να καταναλώνουν αλκοόλ 24 ώρες πριν την πτήση τους από την Ιαπωνία.

Δεν είναι όμως μόνο η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα αυτό.  Η British Airways «έχασε» πιλότο που εμφανίστηκε για δουλειά έχοντας πιει τρεις διπλές βότκες, και οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ στην Ινδία απαγορεύτηκε σε πιλότο να πετάξει για τρία χρόνια, μετά τα κακά αποτελέσματα του αλκοτέστ.