Ο 68χρονος Γιοσιτάκα Σακουράντα ανέλαβε τον περασμένο μήνα το πόστο του υπουργού Κυβερνοασφάλειας και Ολυμπιακών Αγώνων στην κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε στην Ιαπωνία. Ένα κρίσιμο πόστο, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Τόκιο το 2020, καθώς θα είναι αρμόδιος για την επίβλεψη των προετοιμασιών για την κυβερνοασφάλεια στη διοργάνωση. Μόνο που υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια που ίσως προκαλεί κάποια ανησυχία: είναι παντελώς άσχετος από υπολογιστές!

Ο Σακουράντα δε δίστασε να παραδεχθεί πως δεν έχει γνώσεις υπολογιστών όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης σε κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη. «Ήμουν ανεξάρτητος από τα 25 μου και πάντα έδινα οδηγίες στο προσωπικό μου και τις γραμματείς μου για να κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή!», ομολόγησε.

Όταν ο ίδιος βουλευτής τον ρώτησε πώς κάποιος άσχετος από υπολογιστές μπορεί να είναι υπεύθυνος για την κυβερνοασφάλεια, ο Σακουράντα απάντησε ότι η πολιτική του υπουργείου καθορίζεται από πολλούς ανθρώπους στο υπουργείο και από την κυβέρνηση, και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σακουράντα προκαλεί αντιδράσεις με τα λεγόμενά του. Σε μία άλλη κοινοβουλευτική επιτροπή είχε αναφέρει λανθασμένα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα στοιχίσουν στην Ιαπωνία 1.500 γεν (περίπου 12 ευρώ!), αντί για το σωστό ποσό που είναι 150 δισεκατομμύρια γεν (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ). Επίσης, πολλές φορές σε ερωτήσεις σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει απαντήσει απλώς: «Δεν ξέρω».