Οι Γάλλοι επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Δημοσιονομικό σύμφωνο στην ευρωζώνη και όχι την επικύρωσή του από την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα L’ Humanité, δύο στους τρεις Γάλλους θεωρούν ότι θα είναι πιο δίκαιο να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ειδικά ανάμεσα στους εκλογείς της γαλλικής Δεξιάς, η πλειοψηφία αυτή μειώνεται στο 61%, ενώ φθάνει το 52% για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Σχεδόν απόλυτη, στο 92%, είναι για τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ένα ποσοστό 71% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα γαλλικά ΜΜΕ δεν διαφωτίζουν τον λαό επαρκώς γι αυτήν την ευρωπαϊκή συνθήκη, που επιτάσσει τη δημοσιονομική λιτότητα, ενώ 74% απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν εξηγεί καλά και σωστά το ζήτημα στον γαλλικό λαό.

Όπως παρουσιάζεται σήμερα πάντως η πολιτική επικαιρότητα στη Γαλλία, η μεν Εθνοσυνέλευση θα κληθεί από την κυβέρνηση του κ. Ζαν-Μαρκ Ερό να κυρώσει το Δημοσιονομικό σύμφωνο στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου, ενώ μετά την παρέλευση μερικών ημερών το ίδιο θα κληθεί να πράξει και η Γερουσία.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι με το Δημοσιονομικό σύμφωνο «το γαλλικό Σύνταγμα δεν αλλάζει» και, γι’ αυτόν τον λόγο, «δεν συντρέχει αιτία δημοψηφίσματος».

Κοινοβουλευτικοί παρατηρητές στο Παρίσι επισημαίνουν ότι, παρά το ότι Οικολόγοι και το Κομμουνιστικό κόμμα εναντιώνονται σε αυτήν την ενσωμάτωση του ανωτέρω Συμφώνου στο γαλλικό δικαιικό σύστημα, ωστόσο αναμένεται η υπερψήφισή του -με μεγάλες πλειοψηφίες- από τους γερουσιαστές και τους βουλευτές στη διάρκεια του επομένου μηνός.