Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 95 ετών ο συγγραφέας κόμικς Σταν Λι, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται την κόρη του Λι, η οποία μίλησε στο πρακτορείο, καθώς και στην ιστοσελίδα TMZ.

Ο Σταν Λι, μαζί με εικονογράφους, είναι ο συνδημιουργός πολλών από τους κλασικούς υπερήρωες που όλοι γνωρίζουμε, όπως ο Σπάιντερμαν, ο Χαλκ, οι X-Men, οι Fantastic Four και ο Iron Man. Θεωρείται ένας από τους βασικότερους θεμελιωτές των σύγχρονων κόμικς, ενώ ήταν και επίτιμος πρόεδρος της Marvel. Είχε επίσης κάνει cameo εμφανίσεις σε όλες τις ταινίες από το σύμπαν της Marvel.

«O πατέρας μου αγαπούσε όλους τους fans του. Ήταν το καλύτερος, ο πιο αξιοπρεπής άνθρωπος», δήλωσε η κόρη του Σταν Λι, Τζέι Σι, σύμφωνα με το TMZ.

«Αισθανόταν μία υποχρέωση προς τους οπαδούς του να συνεχίσει να δημιουργεί», δήλωσε η Τζέι Σι στο Reuters, προσθέτοντας: «Αγαπούσε τη ζωή του και αγαπούσε τη δουλειά του. Η οικογένειά του τον αγαπούσε και οι οπαδοί του τον αγαπούσαν. Είναι αναντικατάστατος».

Αν και τα κόμικς υπήρχαν πολύ πριν από αυτόν, με τον Σούπερμαν ειδικά να γνωρίζει τεράστια επιτυχία τις δεκαετίες του ’40 και του ’50, ο Σταν Λι θεωρείται ο άνθρωπος που έδωσε περισσότερη πολυπλοκότητα και «ανθρωπιά» στους υπερήρωες, δημιουργώντας χαρακτήρες που δεν ήταν «ξένοι» στους ανθρώπους, αλλά είχαν βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά με τα οποία οι αναγνώστες μπορούσαν να ταυτιστούν. Ήταν δηλαδή «υπεράνθρωποι», όμως ήταν ταυτόχρονα και άνθρωποι.

Ο Λι γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1922 (πραγματικό όνομα: Στάνλεϊ Μάρτιν Λίμπερ) στη Νέα Υόρκη, από γονείς Εβραίους μετανάστες από τη Ρουμανία. Στα 17 του έπιασε, με τη βοήθεια του θείου του, δουλειά στην Timely Comics, όπου ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές. Η εταιρεία αυτή εξελίχθηκε στη σημερινή Marvel.

Οι πρώτοι υπερήρωες που δημιούργησε το 1961 ήταν οι Fantastic Four, και ακολούθησαν πολλοί άλλοι πασίγνωστοι υπερήρωες, με κορυφαίο ίσως τον άνθρωπο-αράχνη, Σπάιντερμαν. Το 1972 ανελίχθηκε σε εκδότη της Marvel, ενώ αργότερα αρκέστηκε στο πόστο του επίτιμου προέδρου της εταιρείας.