Σε μάχη σώμα με σώμα διαδηλωτών και αστυνομίας εξελίχθηκε η μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Μαδρίτη, υπό την ονομασία «Occupy Congress» (καταλάβετε το κοινοβούλιο) καθώς ο κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το Κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενος για τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία όταν προσπάθησαν να ρίξουν το φράκτη που είχαν τοποθετήσει για να κλείσουν την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο από όλες τις πλευρές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Sky News, έβαλαν κατά των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων», είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Παραιτηθείτε!». Ορισμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

«Χέρια ψηλά, αυτά είναι τα όπλα μας», απάντησε επίσης το πλήθος, σηκώνοντας τα χέρια, απέναντι στους αστυνομικούς που κράδαιναν τα γκλομπ τους για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν.

Πολλές οργανώσεις και κινήματα οργάνωσαν τη διαδήλωση αυτή κινητοποιώντας τον κόσμο κυρίως μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Οι οργανωτές κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι πρόδωσε τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν από τις περσινές εκλογές και ότι πέρασε μέσω διαταγμάτων μια σειρά από μέτρα, χωρίς να συζητηθούν και να ψηφιστούν από τους βουλευτές.