Πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ δόθηκε σε έναν από τους δύο επιζώντες του πιο διαβόητου μακελειού που διαπράχθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα.

Ο Όσκαρ Ραμίρες Καστανιέδα, 33 ετών, που μόλις πέρυσι έμαθε ότι όταν ήταν μικρός είχε απαχθεί από έναν υπολοχαγό του στρατού της Γουατεμάλας στη διάρκεια του μακελειού του 1982 στο χωριό Ντος Έρες και ανατράφηκε από την οικογένεια του άνδρα αυτού, ενημερώθηκε το Σάββατο ότι του δόθηκε πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σκοτ Γκρέιτχεντ.

Ο Καστανιέδα έλαβε τη σχετική επιστολή μία ημέρα αφού ένας διοικητής του στρατού της Γουατεμάλας, που κατηγορείται ότι πήρε μέρος στη σφαγή το χωριό αυτό, εκδόθηκε στις ΗΠΑ από τον Καναδά όπου κατηγορείται ότι είπε ψέματα για το παρελθόν του ώστε να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Χόρχε Σόσα, 54 ετών, δεν κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τη σφαγή στο Ντος Έρες, αλλά αν καταδικαστεί ενδέχεται να σταλεί πίσω στην πατρίδα του, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη συμμετοχή του στο έγκλημα αυτό.

Σχεδόν όλοι οι 250 κάτοικοι του χωριού Ντος Έρες σκοτώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες από μια ειδική ομάδα του στρατού της Γουατεμάλας, σε ένα επεισόδιο που θεωρείται από τις χειρότερες ωμότητες που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των 36 ετών του εμφυλίου πολέμου.