Την αποδυνάμωση της οικονομίας της Κίνας μπορεί να προκαλέσει η διένεξη με την Ιαπωνία για την ιδιοκτησία των νησιών Σενκάκου,  δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, μετά και τις βίαιες διαδηλώσεις στην Κίνα.

«Η Κίνα θα έπρεπε να αναπτύσσεται μέσω των ξένων επενδύσεων», δήλωσε ο Νόντα στην Wall Street Journal, τονίζοντας ότι «το αντίθετο θα έκανε κακό στη χώρα».

Οι δύο χώρες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με ένα σύμπλεγμα ακατοίκητων νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Η απόφαση της Ιαπωνίας να αγοράσει τα νησιά από ιδιώτες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και είχε ως αποτέλεσμα τις μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα.

Ο Νόντα, ο οποίος πρόκειται να δώσει ομιλία αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι ιαπωνικές εταιρείες δέχονται οικονομικές παρενοχλήσεις από την Κίνα. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «οι πρόσφατες καθυστερήσεις στα τελωνεία και τη θεώρηση των διαβατηρίων προκαλούν προβληματισμό». Συνέχισε προειδοποιώντας ότι αν οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών κλονιστούν, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην παγκόσμια οικονομία.