Σε περιπέτειες με τη δικαιοσύνη έμπλεξε μια νεαρή φοιτήτρια από τη Σουηδία η οποία τον περασμένο Ιούλιο προσπάθησε να εμποδίσει την απογείωση πτήσης για να αποτρέψει την απέλαση ενός Αφγανού που ζητούσε άσυλο.

Η Elin Ersson είναι ακτιβίστρια που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των προσφύγων. Στις 23 Ιουλίου στην πτήση από το Γκέτεμποργκ με προορισμό την Τουρκία, η 21χρονη φοιτήτρια μαζί με άλλους ακτιβιστές, εντόπισαν στο αεροπλάνο έναν Αφγανό που είχε απελαθεί και μεταφερόταν στην Καμπούλ και προσπάθησαν να σταματήσουν την πτήση. Μάλιστα η νεαρή κοπέλα έκανε ζωντανή μετάδοση των προσπαθειών της μέσω του κινητού της τηλεφώνου.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού η Ersson αρνήθηκε να κάτσει στη θέση της μέχρι ο άνδρας που ζητούσε άσυλο να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος.

«Κάνω ότι μπορώ για να σώσω τη ζωή ενός ανθρώπου. Όσο ένα άτομο στέκεται όρθιο ο πιλότος δεν μπορεί να απογειωθεί. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να σταματήσω την απέλαση και στη συνέχεια θα συμμορφωθώ με τους κανόνες εδώ. Όλα αυτά είναι απολύτως νόμιμα και δεν έχω διαπράξει κάποιο έγκλημα», ανέφερε τότε.

Την Παρασκευή 19/10 Σουηδοί εισαγγελείς άσκησαν δίωξη σε βάρος της νεαρής κοπέλας, με το κατηγορητήριο να αναφέρει πως «παραβίασε την σουηδική αεροπορική διαδικασία παραμένοντας όρθια την ώρα που το αεροπλάνο ετοιμαζόταν να απογειωθεί». Σε περίπτωση που καταδικαστεί μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο ή ακόμα και με φυλάκιση έως έξι μήνες.

«Το έκανε αυτό με σκοπό να εμποδίσει την αναχώρηση του αεροπλάνου», είπε ο εισαγγελέας, James von Reis στην ημερήσια εφημερίδα, Svenska Dagbladet.

Με mail που απέστειλε στους Times, ο δικηγόρος της, Thomas Fridh είπε πως η πελάτης του δεν παραβίασε κάποιον νόμο.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης ήταν προετοιμασμένη να ακολουθήσει τις εντολές του κυβερνήτη και άφησε το αεροσκάφος μόλις ο πιλότος αποφάσισε πως έπρεπε να το κάνει”, ανέφερε.

Η νεαρή ακτιβίστρια από την πλευρά της ανέφερε στους Times μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας πως θα συνεχίσει να παλεύει γι’ αυτά που πιστεύει.

«Το να στείλεις κάποιον εκεί είναι μια σαν να τον καταδικάζεις σε θάνατο. Ως κάποια που είμαι κατά της θανατικής ποινής, είναι σωστό να υποστηρίξουμε όσους αντιμετωπίζουν την απέλαση σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο», έγραψε μεταξύ άλλων.

Για την ιστορία, η προσπάθειά της απέφερε καρπούς καθώς ο άνδρας αποβιβάστηκε τελικά από το αεροπλάνο. Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ευνοϊκή για τον ίδιο, καθώς όπως επιβεβαίωσε η σουηδική αστυνομία στο Fox News, συνελήφθη και φυλακίστηκε για βιαιοπραγία ενώ στη συνέχεια απελάθηκε…