Η κάτω Βουλή του τσεχικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σήμερα ένα σημαντικό σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την εγκαθίδρυση από το 2013 ενός «δεύτερου πυλώνα» που θα ανταγωνίζεται το σημερινό σύστημα κατανομής που διαχειρίζεται το κράτος.

Οι βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως σε αυτό το κείμενο κατά τη δεύτερη εξέτασή του, μετά την πρόσφατη απόρριψή του από τη Γερουσία (άνω Βουλή).

Για να τεθεί σε ισχύ, το σχέδιο αυτό νόμου το οποίο παρουσίασε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας θα πρέπει να υιοθετηθεί από τον πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους.

Βάσει αυτού του νόμου, κάθε Τσέχος ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τρεις ποσοστιαίες μονάδες (3%) της κοινωνικής του ασφάλισης σε ιδιωτικά ταμεία, υπό τον όρο ότι θα προσθέσει σε αυτό και ποσό που θα ανταποκρίνεται σε άλλες δύο ποσοστιαίες μονάδες (2%).

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μίροσλαβ Κάλουζεκ, η προστασία των πελατών των ιδιωτικών ταμείων θα εξασφαλίζεται ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας του ταμείου, μέσω ενός αυστηρού διαχωρισμού του μετοχικού κεφαλαίου και των εισφορών των ασφαλισμένων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD), κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, αντιτίθεται κατηγορηματικά σε αυτόν το νόμο, τον οποίο ψήφισαν οι 103 βουλευτές από τους 200 της κάτω Βουλής.

«Τα ιδιωτικά κεφάλαια απέχουν πολύ από το να εκπροσωπούν μια πλεονεκτική και βέβαιη επένδυση», δήλωσε ο επικεφαλής του CSSD Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.